Сред участници в проучването с високи нива на PFAS той

...
Сред участници в проучването с високи нива на PFAS той
Коментари Харесай

Натрупването на органични флуорни съединения може да доведе до рак на черния дроб

Сред участници в изследването с високи равнища на PFAS той се е развивал 4,5 пъти по-бързо.

Повишената централизация на перфлуорирани органични съединения в човешкия организъм усилва няколко пъти риска от рак на черния дроб, настояват американски медици.

Така наречените перфлуорирани органични съединения (PFAS) са комплицирани органични молекули с огромен брой флуорни атоми във веригите си. Използването на PFAS в химическата промишленосте довело до бързо струпване на молекули от тези съединения в естествените екосистеми и в организма на огромен брой хора, откриха еколози още в края на предишния век.

Учени от Университета на Южна Калифорния неотдавна са разкрили, че молекулите на PFAS се натрупват бързо в черния дроб на хора и животни. Това води до солидна клетъчна гибел в този орган, се споделя в прессъобщение на университета.



По тази причина медиците вземат решение да открият по какъв начин натрупването на перфлуорирани органични субстанции в човешкия организъм въздейства върху появяването на рак на черния дроб.

Черният дроб и токсините
За тази цел учените анализирали тъканни проби и информация, събрана от техни сътрудници в границите на Мултиетническото групово изследване (MEC), чиято цел е да изследва честотата на раковите болести измежду другите етнически групи. В изследването са взели участие общо над 215 000 поданици на Съединени американски щати от всички възрасти и етноси.

В хода на наблюдението 50 участници в MEC са развили разнообразни форми на рак на черния дроб. Учените измерили концентрацията на PFAS в техните телесни тъкани и я сравнили с количеството сходни молекули при други доброволци на сходна възраст и пол.



Измерванията посочили, че вероятността от развиване на рак на черния дроб нараства с увеличение на концентрацията на органични флуорни съединения в организма на доброволците. Тази форма на израстък при участниците в наблюдението се е развила 4,5 пъти по-често от естественото, в случай че в организма им е имало високо наличие на PFAS.

Причината за това е, че органичните флуорни съединения нарушават кръговрата на захарите, както и на аминокиселините и жлъчните киселини в тези кафези . Това форсира развиването на немастни болести на черния дроб и основава условия клетките му да се трансфорат в туморни, заключават учените.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР