Сред тях е довършването на уникалния спортно-развлекателен комплекс на територията

...
Сред тях е довършването на уникалния спортно-развлекателен комплекс на територията
Коментари Харесай

Николай Костадинов: Превръщаме Владиславово“ в най-добрия квартал, мащабен проект ще преобрази Кайсиева градина“


Сред тях е довършването на неповторимия спортно-развлекателен комплекс на територията на стадиона в квартала, цялостна рехабилитация и обновяване по огромен план на " Кайсиева градина “, разкрасяването на междублоковите пространство и други Ето какво разяснява за медията ни районният кмет:

" И в тоя мандат, който следва продължаваме като главен приоритет с рехабилитацията на междублоковите пространства. Нещо огромно, което ще бъде осъществено в идващите година-две, е повсеместен ремонт и рехабилитация в " Кайсиева градина “. Това беше приоритет и за предходния мандат, само че в този момент към този момент този план следва да бъде осъществен. Преди време подготвихме основата, с цел да имаме съображение и аргументи в този момент да можем да осъществяваме тези цели.

Вече започнахме с построяването на 7 нови паркинга в " Кайсиева градина “, към този момент се работи по осмия, среща се до ДГ " Приказка “ и до дни ще завърши. На финала е и ремонта на учебния двор в " Кайсиева градина ", включва стадиони, стрийт фитнес навън, маси за тенис...Оформя се европейския образ на втори микрорайон. Много са нещата, които ми се ще да се случат, само че подреждаме по цели.

Почти всички съществени артерии във " Владиславово “ са рехабилитирани, имаме един напълно освежен 4 микрорайон. Инвестицията беше малко над 11 млн.лв., от които към 3 млн.лв. беше присъединяване на Община Варна, останалите по стратегия " Региони в напредък “. Там ремонта беше много по-мащабен, тъй като включваше замяна на подземната инфраструктура, до момента в който в " Кайсиева градина " тя към този момент е сменена.

Плановете за " Кайсиева градина “ обрисуват сумата над 8 млн.лв. вложения, които ще бъдат вложени за цялостния ремонт там.

Днес има публично разискване на Интегрирания проект за градско развиване и възобновяване на Община Варна, където се преглежда ремонтът в " Кайсиева градина “, доизграждането и ремонт на корпуса на учебно заведение “Стоян Михайловски “ в региона, където има басейн, включва и ремонт на читалище " П.Р. Славейков “. 

Идеята е басейнът, който следва да бъде открит в учебното заведение, да бъде наличен за всички. Той обаче е едно извънредно скъпо оборудване. С кмета на Община Варна Иван Портних през предишния мандат непрестанно сме търсили разновидности да се случат нещата. Сега виждаме решението по програма  " Региони в напредък " или по този проект за градско развиване, само че е мъчно, тъй като нужните средства ка големи. Самата база е много огромна, а няма по какъв начин на парче да се извърши ремонтът. Там може да се оформи един културно-развлекателен състезателен център, има база за киносалон и спорт, за разнообразни спортни и културни действия, може да се създадат дребни зали за танци и фехтовка, за всичко. Ще бъде неповторимо оборудване за Варна и " Кайсиева градина " има потребност от това нещо. Ние сме регион с 50 000 поданици, несъмнено сме най-младия регион на Варна.

Доколкото ми е знае се мъчно да се откри жилище в региона, тъй като търсенето е голямо. Кварталът се оформя като привлекателен център и много приятно място за живеене, това са и упоритостите ни. Имаме детски градини, учебни заведения, търговски вериги, здравно заведение. Липсва ни единствено един съвременен спортно-развлекателен комплекс, който към този момент се изгражда на мястото на стадиона. Леят се основите на залата вече. Ще има зала, каквато " Владиславово " не е имало. Ще има стадиони за волейбол, баскетбол, футбол, алея за тичане и ролери, стрийт фитнес, детски ъгъл, тенис на корт, зона за отдих, за културните дейци ще има сцена. Ще бъде неповторимо място за Варна и " Владиславово “. Договорът с компанията реализатор е до края на 2020 година, към този момент се работи и аз се надявам до есента на идната година планът да е осъществен. Зависи от темповете на работа, само че и от времето. Стойността на оборудването е над 7 млн.лв., огромен е планът.

С рехабилитацията на " Кайсиева градина “ се планува построяването на нови спортни и детски площадки, дребни зони за отдих и ремонт на всичко съществуващо.

Догодина предвиждаме да приключим стартирания парк северно от " Кайсиева градина “ или сред булевардите " Трети март “ и " Св. Елена “, обикновено е да си сложим и детска площадка там и един стрийт фитнес.  Скоро започваме и построяването на тротоар от спирка " Мургаш “ до  този парк, ще се трансформира в доста прелестно място.

За страдание при правенето на ПУП-а на втори микрорайон не са ни оставили доста варианти в миналото. Не са били планувани огромни зелени пространства за парк. Според този проект се планува зелената зона да бъде дерето и ми е чудно по какъв начин тъкмо да се получи това, откакто там има и доста върнати имоти на притежателите. Има още една дребна зелена зоничка, която са ни оставили под бл. 209 и 210 в " Кайсивеа градина “, ще я довършим и нея с облагородяването. 

Относно застрояването на " Кайсиева градина “ всичко е почнало още през 2000 година, когато стартира възобновяване на частната благосъстоятелност там. Всички притежатели имат разнообразни разпоредителни права, част от които включват и урегулирането на поземлените им парцели. Това са почнали да вършат към 2005 година, когато стартира и правенето на ПУП-а, през 2010 година е признат от Общински съвет Варна. Имало е несъгласие от всички етажни собствености, само че хората не са съумели да защитят с повече възторг бъдещия си интерес. Към сегашна дата нищо не може да се промени. Вариантите са Община Варна да отчуждава парцели, само че става въпрос за едни милиарди, които няма по какъв начин да бъдат обезпечени. Пуп-а влиза в действие през 2013 г след правосъдно решение и правосъдното решение е предизвикано от притежателите на парцели, а не от жителите. Съдът е възприел това, че не е имало тъжби от жители, и на фаза експертен съвет проблемите са били решени. От тогава никой не може да спре притежателите на парцели да упражняват правата си по закон, когато решат ограждат и строят. Разрешенията за градеж се издават от основния проектант. Хубавото е, че не допуснахме параметрите, планувани от Общ устройствен план, който предвиждаше 26 метра височина. Успяхме да балансираме нещата строителството да е според ПУП-а, или три етажа плюс мансарда.

Другата добра вест е, че нашият регион, е може би единствения, който съумя да усвои в целокупност средствата, отпуснати от Община Варна за облагородяването на предблоковите пространства от самите живеещи по планове за озеленяване. Имаме към 20 плана, които са в развой на реализация, някои са приключени. Считам това като поддръжка от страна на етажната благосъстоятелност на напъните, които поставяме с кмета на общината Варна и квартала да наподобяват привлекателни. Имаше по няколко входа, които се сплотиха в плановете си и трансформират запустели места в приятни зони за отдих с беседки и озеленяване, с пейки и масички. На пролет ще се види резултата най-добре. Това е страхотна инициатива от страна на общината и господин Портних. Наредбата ще работи и от тук отсега нататък, следва да се гласоподава с бюджета за идната година.

Район " Владислав Варненчик " придобива нов и съвременен образ и ето, че опровергахме слуховете, че това са предизборни напъни. Не сме спирали и продължаваме. Всичко заложено, за което беше обезпечено финансиране се работи. Все по-малко стават нерешените проблеми, затлачвани във времето обратно. Не може за 4 години да решим проблеми, трупани 40 години, нещата се случват с помощта на напъните, които полагаме с кмета на общината господин Портних ", сподели районният кмет. 

Какво още показа Николай Костадинов вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР