Сред тучните поля югозападно от Париж местните фермери се готвят

...
Сред тучните поля югозападно от Париж местните фермери се готвят
Коментари Харесай

С биогаз срещу зависимостта от Русия

Сред тучните поля югозападно от Париж локалните фермери се готвят да се включат в борбата на Европа за освобождение от зависимостта ѝ от съветския газ. Съвсем скоро те ще пуснат в употреба едно ново оборудване, в което се смесват останки от земеделска продукция, с цел да ферментират и да се трансфорат в биогаз, предава Асошиейтед прес.

Това е едно от вероятните решения, чрез които Старият континент ще опита да спре да заплаща на Русия милиарди за нейните изкопаеми горива и по този начин непряко да финансира войната на Кремъл против Украйна.

Малките селски газови съоръжения, които обезпечават сила за не повече от няколко хиляди ситуирани покрай тях домове, обаче надали, или най-малко не напълно скоро, ще бъдат в положение да заменят големите потоци съветски газ, течащ към Европа и захранващ милиони бизнеси и семейства.

А и критиците на сходни начинания настояват, че фермерите би трябвало да създават храни, изключително когато те фрапантно нарастват поради войната в Украйна, а не газ. При все това биогазът е едно от оръжията за понижаване на европейската енергийна взаимозависимост.

Според Европейската асоциация за биогаз (EBA) Европейски Съюз е в положение бързо да усили производството на биометан, който да запълни тръбите с природен газ. Инвестиция от 83 милиарда евро, което е по-малко от сумата, плащана от страните членки годишно на Русия за доставки на газ, би довело до десетократно нарастване на производството на биометан до 2030 година и би спомогнало за замяната на към една пета от внасяния от Европейски Съюз газ, показват от ЕВА.

Фермерите от селцето Соншамп край Париж считат, че техният нов цех за биогаз ще даде своя принос за освобождението на Европа от хватката на Кремъл.

" Не е вярно да купуваме газ от тези, които водят война против наши другари ", споделя Кристоф Робен, който отглежда пшеница, рапица, захарно цвекло и пилета и е един от шестимата вложители в завода. " Ако желаеме да използваме зелена сила и да се откажем от съветския газ, просто нямаме избор. Трябва да намерим различни решения ".

Биогазът се създава при ферментация на органични материали - земеделска продукция и боклуци. Робен оприличава процеса на храна, оставена задълго в затворен резервоар. " Когато го отворите, той прави " пуф ". Ние, обаче, не го отваряме, а просто събираме газа, който се образува в процеса на ферментация ".

Газът от инсталацията в Соншамп може да задоволи потребностите на 2000 семейства. Той ще бъде рафиниран в биометан и инжектиран в водопровод до близкия град Рамбуйе, с цел да се употребява в болничното заведение, плувния басейн и значително домове. " Това е отлично. Децата ще се възползват от локалния газ ", споделя Робен.

Както на всички места в Европа, по този начин и във Франция производството на биометан към момента е лимитирано, само че непрекъснато се разраства. Седмично в страната биват откривани по три нови съоръжения, а общият им брой се усили от едвам 44 в края на 2017 година до 365 през 2021 година А размерът на творби от тях газ за националната мрежа съвсем се е удвоил през предходната година спрямо 2020 година и е задоволителен за 362 000 семейства.

От началото на войната в Украйна в края на февруари френското държавно управление предприе няколко стъпки, с цел да форсира производството на биометан. По данни на промишлеността през 2021 година биометанът е задоволявал близо 1 на 100 от потребностите на страната. За тази година се чака двойно нарастване, а към 2030 година близо 20 % от газовото ползване във Франция би трябвало да се базира на биометан. Това би било повече от импортирания от Русия газ през 2021 година

Фермерите в Соншамп са взели 5 милиона евро заеми и са получили 1 милион евро държавна дотация, с цел да построят завода си, споделя Робен. Те са сключили 15-годишен контракт с енергийната компания " Анжи " (Engie), с цел да ѝ продават биогаз на закрепена цена. Това ще ограничи опциите им да печелят съществено от високите цени на газа, само че ще им подсигурява постоянен и сигурен приход. " Няма да станем милиардери ", показва Робен.

Работниците към този момент завършват строителството и заводът е съвсем подготвен за включването му към газовата мрежа. Купчини аграрни боклуци - люспи от пшеница, кори от захарно цвекло, обелки от лук и даже пилешки изпражнения, са насъбрани и подготвени да захранят контейнерите за фермантация.

Зимен ечемик, особено отглеждан за произвеждане на биогаз, ще съставлява близо 80 на 100 от 30-те тона органически материал, който всекидневно ще влиза в завода.

Робен е уверен, че ечемикът няма да попречи на развъждането на други култури, употребени за храна. Вместо една годишна продукция годишно, фермерите ще имат три на всеки две години, като ечемикът ще бъде по средата.

В Германия, най-големият производител на биогаз в Европа, държавното управление понижава развъждането на аграрни култури особено за горива. Делът на царевицата, позволена за прилагане в уреди за биогаз, ще бъде понижен от 40 на 30 % до 2026 година Вместо това на операторите на такива съоръжения ще бъдат препоръчани финансови тласъци, с цел да преминат към прилагане на отпадъчни артикули като, да вземем за пример, оборски тор или плява.

В Германия работят към 9500 такива уреди, множеството дребни, като те зареждат с ток и отопление дребни обитаеми места. Според Андреа Хорбелт, говорителка на Германската асоциация за биогаз, производството на биометан може да се удвои за броени години, само че няма да е на ниска цена. " Употребата на биогаз за произвеждане на електричество е по-скъпо от солари и вятър и постоянно ще си остане такова ", споделя тя.

В края на процеса, произвеждащ биогаз, фермерите от Соншамп ще се снабдят и с богати на азот и калий останки, които могат да употребяват, с цел да наторят полята си и понижат потреблението на индустриални торове. " Това е кръгова и зелена стопанска система, което доста ме радва ", споделя Робен. " Това е извънредно премеждие ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР