Сред темите, по които беше споменавано името на убития Алексей

...
Сред темите, по които беше споменавано името на убития Алексей
Коментари Харесай

Застрахователният бизнес на Алексей Петров и връзката му със системата Зелена карта

Сред тематиките, по които беше споменавано името на убития Алексей Петров от края на предходната година и началото на тази са измененията в Кодекса за застраховането. От години България е под европейски мониторинг поради неизплащане на застраховки по катастрофи, провокирани от застраховани у нас коли в чужбина, по по този начин наречената система " зелена карта ".

След опрадваването на Алексей Петров по делото " Октопод ", дълго време той страни от обществени изяви. Името му още веднъж се появява в дневния ред в края на предишния парламент през 2022 година.

" Тогава това, което се случи, беше неговата застрахователна компания, т.е. компанията, за която се счита, че е негова благосъстоятелност, беше доста дейна в блокирането на един закон, обвързван с европейските правила, имаше проблеми ", изясни Тихомир Безлов.

Служебният финансов министър Росица Велкова предложи да бъде въведена корекция в Кодекса за обезпечаване, с която българските застрахователи ще са длъжни да изплащат вреди породени от застраховани у нас коли, а по-късно да предявяват искания. Дълги години застраховки не са изплащани, изключително в Италия, поради което страната ни е подложена на критика.

През декември 2022 година икономическата комисия одобри на първо четене промени в Кодекса за застраховането, с които се стягат разпоредбите за българското бюро " Зелена карта ". Спорният миг в тях бе, че бюрото би трябвало да прави автоматизирано заплащане, когато се заявят искания за обещетения при катастрофи в чужбина. Промените трябваше да бъдат прецезирани преди второто им гласоподаване в комисия, само че по този начин и не се стигна до гласуването на този законопроект.

" В последна сметка законът беше блокиран и тогава се заприказва за обединението Алексей Петров ", разяснява Тихомир Безлов.

Настоящият финансов министър Асен Василев обаче внесе още веднъж измененията в Кодекса за обезпечаване и часове преди депутатите да излязат в отпуска в края на юли, го одобриха. По време на първия спор в зала най-остра бе позицията на " Възраждане " срещу поправките.

" Западните застрахователни компании имат неуредени сметки с българските, били са натрупали някакви 10-20 милиона отговорности и поради, че България се е засилила да влиза в еврозоната, решили западните застрахователни компании, че могат да употребяват мощното си лоби в Европа, с цел да си защитят интереса и да си вземат парите ", сподели депутатът от " Възраждане " Деян Николов на 21.07.2023 година

Без разискване на второ четене изненадващо депутатите трансформираха кодекса - със 137 гласа " за ", 34 " срещу " и седем въздържали се. Така към този момент застрахователите са длъжни незабавно да изплащат вреди, които са породени от застраховани у нас коли при случай в чужбина.

Как тези промени ще се отразят на застрахователния пазар у нас, както и на наложителната застраховка " Гражданска отговорност " - следва да разберем.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР