Сред шестте големи града у нас, в Стара Загора възстановяването

...
Сред шестте големи града у нас, в Стара Загора възстановяването
Коментари Харесай

В кой голям град у нас пазарът на имоти пострада най-много от кризата?

Сред шестте огромни града у нас, в Стара Загора възобновяване на сделките на парцели се случва най-бавно. През май това е единственият от по-големите градове в страната със спад от над 40%. Покупко-продажбите са 224 при 391 година по-рано. Общо за трите месеца спадът е 37% - максимален измежду градовете в топ 6. В Стара Загора са подписани 742 покупко-продажби при 1179 година по-рано, написа " Капитал ".

Като цяло в страната покупките на недвижими парцели през май стартират да се възвръщат: те са с над 30 на 100 по-малко в съпоставяне със същия интервал на 2019 година Това е усъвършенстване по отношение на април - единственият цялостен месец в изключително състояние, през който те се сринаха с 55% на годишна база. През Май и март - месеците, които на половина бяха в условия на изключителното състояние, имат подобен резултат - спад към 30% на годишна база. По данни на организации пазарът преди 13 март е по-активен в съпоставяне със същия интервал на миналата година.

През май 2020 година по данни на Агенцията по вписванията, предоставени на изданието, в страната са изповядани 11 270 сделки на недвижими парцели - здания и земя, при 16 251 година по-рано.
 В кои столични квартали цените на жилищата са най-устойчиви по време на рецесия?
В кои столични квартали цените на жилищата са най-устойчиви по време на рецесия?

Имотите с по-добри характерности са " по-защитени ", споделят специалистите

София се е справила най-добре

За втори следващ месец измежду шестте огромни града с най-малки провали при пазара на парцели е столицата. Най-тежък за интензивността в столицата беше април - със спад от 32.9% на годишна база. В София са вписани 1771 сделки при 2261 предходната година или спад с 21.6%.

Средният спад за трите месеца на изключителното състояние в София е 24% - още веднъж минимален за страната. Вписани са 5321 сделки при 7008 за същия интервал година по-рано.

Пловдив и Варна

През май в Пловдив и във Варна спадът на сделките понижава съвсем на половина спрямо април.

В Пловдив са вписани 895 покупко-продажби при 1174 миналата година (намаление с 23.8%). Нивото е съвсем идентично с индикатора за март (също минус 23.8% на годишна база), до момента в който през април понижението е 49.4%. През трите месеца на изключителното състояние в Пловдив са подписани 2517 сделки при 3740 година по-рано. Това е понижение от 32.7% и класира Пловдив на трето място в топ 6 градовете за интервала.
 Агенции за недвижими парцели: Пазарът замръзна, само че купувачите още веднъж се активизираха
Агенции за недвижими парцели: Пазарът замръзна, само че купувачите още веднъж се активизираха

Увеличават се покупко-продажбите с ваканционни парцели и къщи на към 50 км. от огромните градове, съгласно специалисти

Във Варна през май са вписани 727 сделки при 987 през същия месец на предходната година- спад от 26.3%. През април той беше на второ място след София с понижение от 44.7%, а през март отливът в града беше към 13%. Варна е най-добре представящият се град след София за трите месеца общо - със спад на покупко-продажбите от 28.8% - 2151 сделки при 3019 година по-рано.

Бургас

В Бургас отливът при сделките през май е съвсем 35 на 100. Вписани са 319 покупко-продажби при 490 година по-рано. През март спадът в морския град беше еднакъв със софийския - 17%, а през април доближи близо 50%. Сумарно за трите месеца Бургас е на четвърто място след огромните градове с понижение от 33% - 1018 покупко-продажби при 1522 през 2019 година
 С какъв брой поевтиняха парцелите в другите квартали на София?
С какъв брой поевтиняха парцелите в другите квартали на София?

Засилва се ползата за покупка на къщи отвън града

Русе

През май сделките в Русе понижават с 29.9%. Вписани са 288 покупко-продажби при 411 година по-рано. Общо за трите месеца в града са изповядани 828 покупко-продажби при 1260 година по-рано. Намалението е 34% и отрежда на Русе предпоследно място.

Данните за пазара отвън огромните градове през май също регистрират възобновяване. През предходната година общият дял на София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора при сделките се движи към 36% от всички. За трите месеца в изключително състояние той е приблизително 41%. Толкова е и през март. През април нараства до 45%. А през май към този момент пада на 37.5%, което е по-близко до естествените равнища за съответните месеци през миналата година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР