Сред развалините стотици хиляди бездомни хора са изправени пред студ

...
Сред развалините стотици хиляди бездомни хора са изправени пред студ
Коментари Харесай

Турско-сирийското земетресение в цифри: над 35 000 жертви, до 84,1 млрд. долара щети, над 6 млн. без дом

Сред руините стотици хиляди бездомни хора са изправени пред мраз и апетит, до момента в който управляващите в Турция и Сирия се оправят с тежката филантропична злополука, породена от земетресението, при което починалите са към този момент над 35 000 души.

Тъй като повече от седмица след земетресението очакванията за намиране на живи хора под отломките понижават, вниманието се насочва към обезпечаване на храна и заслон за големия брой оживели. По данни на турското държавно управление към 1,2 млн. души са настанени в студентски общежития, издигнати са над 206 000 палатки, а 400 000 са евакуирани от опустошените региони.

Бедствието е нанесло и психически провали. В палатковия град наоколо до епицентъра на земетресението в Кахраманмараш 41-годишният татко на четири деца Серкан Татоглу разказва загубите за фамилията му, до момента в който е очаквало вторичните земетресения.

" Най-малкият, травмиран от вторичните земетресения, продължава да пита: " Татко, ще умрем ли? ", споделя Татоглу за шестгодишното си дете.

Вицепрезидентът на Турция Фуат Октай съобщи, че 574 деца, извадени от срутени здания, са били открити без оживели родители. Само 76 са били върнати на други членове на фамилията.

Един непринуден психолог, работещ в център за поддръжка на деца в тежко потърпевшата провинция Хатай, съобщи, че доста родители трескаво търсят изчезналите деца.

" Получаваме голям брой позвънявания за изчезнали деца ", споделя Хатидже Гоз по телефона. " Но в случай че детето към момента не може да приказва, фамилията не е в положение да го открие. "

" Милиони би трябвало да бъдат нахранени "

В разрушения турски град Антакия екипи за разчистване разместват парчета и слагат съществени тоалетни, а телефонната мрежа в някои елементи на града стартира да се възвръща, заяви кореспондент на Агенция Франс Прес. Градът е патрулиран от служители на реда и бойци, ситуирани да предотвратят грабежи след няколко случая през уикенда.

" Изпратете всички неща, които можете, тъй като тук има милиони хора и всички те би трябвало да бъдат нахранени ", прикани турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу късно в неделя.

В Антакия и Кахраманмараш постъпват хранителни и други помощи, оповестяват екипи на Агенция Франс Прес.

Икономическата цена на бедствието може да доближи 84,1 милиарда $, като близо 71 милиарда $ от тях са за жилищно настаняване, се споделя в отчет на турската асоциация на работодателите Turkonfed от понеделник.

Съседна Сирия, която към този момент 12 години е разкъсвана от революция, е изключително загрижена. В понеделник Организацията на обединените народи организира изключителна среща, на която се обсъждаше по какъв начин да се усили помощта за регионите, следени от бунтовниците, като гневът против бавната интернационална реакция по отношение на страната парий нараства.

Сирийският президент Башар Асад, който е изолиран и подложен на западни наказания, прикани за интернационална помощ за възобновяване на инфраструктурата в страната, където по оценки на Организация на обединените нации повече от 5 милиона души са останали без дом. Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш съобщи, че Асад се е съгласил да отвори още два гранични пункта от Турция към Северозападна Сирия, с цел да може да се внасят помощи. Преди земетресението съвсем цялата филантропична помощ за повече от 4 милиона души, живеещи в следените от бунтовниците региони в Северозападна Сирия, се доставяше единствено през един пропускателен пункт.

" Отварянето на тези пропускателни пунктове - дружно с улеснението на филантропичния достъп, ускоряването на одобряването на визите и улеснението на пътуването сред центровете - ще разреши на повече помощ да бъде доставена по-бързо ", съобщи Гутериш.

Повече от седмица след земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер, което срина здания в целия район, не престават да се появяват истории за хора, открити живи в руините. Експерти обаче предизвестиха, че очакванията за намиране на още оживели понижават.

В понеделник в Турция братята и сестрите Харун, на 8 години, и Еюфан, на 15 години, бяха избавени 181 часа след петото най-смъртоносно земетресение през 21-ви век, заяви Анадолската организация.

Мексиканско военно куче избавител на име Протео почина в търсене на оживели под руините в Турция.

" Ти извърши задачата си... благодаря ти за героичната работа ", написаха мексиканските военни в Туитър в понеделник.

Помощ за Сирия

Потвърденият брой на починалите възлиза на 35 331 души, като публични лица и медици оповестиха, че 31 643 души са починали в Турция и минимум 3688 в Сирия.

В понеделник камиони, пренасящи комплекти за заслон, минаха от Турция в Северозападна Сирия. Представители на Организация на обединените нации обаче обявиха, че са нужни повече средства за милионите хора, чиито домове са разрушени. В понеделник Судан изпрати полет с 30 тона помощи за Сирия. Според служителя на сирийското министерство на превоза Сюлейман Халил до момента в Сирия са кацнали 62 самолета с помощи, а през идващите дни се чакат още, изключително от Саудитска Арабия, написа БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР