Сред рафтовете в библиотеката можем да открием всякакви хора –

...
Сред рафтовете в библиотеката можем да открием всякакви хора –
Коментари Харесай

8 известни личности, които са бивши библиотекари

Сред рафтовете в библиотеката можем да открием всевъзможни хора – от създатели и политици до първа дама на Съединени американски щати и героиня от комикси.

Ето един неизчерпателен лист с някои от световноизвестните персони, които са работили като библиотекари преди да намерят славата.

 Mao Zedong 1959

Преди да оглави Комунистическата партия на Китай, Мао Дзъдун e помощник на библиотекаря в Пекинския университет сред 1918 и 1919 година Момчето има потребност от работа, само че носейки книги на посетителите и подреждайки рафтовете, съумява да си докара единствено 8 $ на месец. „ Длъжността ми беше толкоз ниска, че хората ме избягваха “, споделя един път бъдещият деспот.

 FBIHoover

Преди да стане шеф на ФБР Джон стартира работа в държавното управление като работи в Библиотеката на Конгреса, до момента в който посещава вечерно учебно заведение в Юридическия факултет на Университета по право Джордж Вашингтон (трябва да си държавен чиновник, с цел да посещаваш това вечерно училище). Той стартира като разносвач на известия, само че скоро се издига до каталогизатор, по-късно до служител.

Докато работи в библиотеката, Хувър усвоява така наречен Десетична подредба на Дюи, която по-късно става модел за централната система за архивиране на ФБР.

 Laura Bush with children 2005

Бившата първа дама има магистърска степен по библиотечни науки от Тексаския университет в Остин. В допълнение към преподаването в държавните учебни заведения, тя е била библиотекар в учебните системи на Хюстън, Далас и Остин. Буш употребява пристрастеността и ентусиазма си към четенето по време на своя престой в Белия дом като започва (заедно с Конгреса) първия Национален фестивал на книгата през 2001 година

 LewisCarrollSelfPhoto

Авторът на „ Приключенията на Алиса в страната на чудесата “ работи като заместник-библиотекар в Крайст Чърч на Оксфордския университет. Библиотеката е идеалното място за работа за този разпален четец: той следи наличните книги и техните заематели в допълнение към обучаването на студенти и лекциите по математика.

 Jorge Luis Borges 1951, by Grete Stern

Той в никакъв случай не е печелил Нобелова премия за литературните си достижения в Латинска Америка и отвън нея, само че работи като публичен библиотекар в Буенос Айрес.

Когато Хуан Перон става президент на Аржентина, той назначава Борхес – който има „ анти-Перон политически сътрудници “, съгласно Пол С. Пайпър в списанието „ Американски библиотеки “ – на позиция контрольор по домашните птици (Борхес обаче подава оставка). След като Перон пада от власт, писателят е назначен за шеф на Biblioteca Nacional, само че се отдръпва, когато някогашният президент си връща контрола над Аржентина през 1973 година Докато служи на тази влиятелна позиция, Борхес също преподава литература в университета в Буенос Айрес.

 Casanova ritratto

Най-големият ухажор в света работи 13 години в замъка на граф Валдщайн в Дукс, Бохемия. Докато е в затруднена обстановка и без пари, Казанова желае услуга, защото графът окултист е прочут с афинитета си към сътрудници авантюристи и като цяло към забавни хора. Така Казанова получава длъжността да каталогизира повече от 40 000 тома на рубрика и да почисти библиотеката, само че прекарва по-голямата част от времето си в писане. Именно там той сформира фамозните си записки.

 Goethe (Stieler 1828)

Авторът Йохан Волфганг декор Гьоте изяснява пристрастеността си към детайлите в работата на библиотекаря, като споделя: „ Библиотечната организация се развива лека-полека, задоволително постепенно. Аз подкрепям курса си и се стремя да минавам от раздел на раздел. Понякога се любувам на час лирика или малко научно знание. “ Гьоте работи в библиотеката Ваймер, една от най-важните в Германия, където подробно провежда и каталогизира наличните книжа. Трудът му притегля вниманието и на други клонове, които желаят неговата помощ.

Когато почиства и провежда обърканата библиотека в Йена, Гьоте споделя, че се нуждае от повече място за книги – само че молбата му да употребява една празна стая е отказана. Той обаче е решен да успее, дотолкоз, че пробива тухлената стена, с цел да откри място.

 Yvonne Craig Batgirl

Когато от DC Comics желаят да привлекат женския интерес, компанията пуска „ пораснала “ версия на Батгърл през януари 1967 година в брой 359 на комикса „ Detective Comics “. Там Барбара Гордън е порасналата щерка на полицейски комисар и работи като библиотекарка. Тя стартира кариерата си на герой с престъпността напълно инцидентно, предотвратявайки грабеж, до момента в който инцидентно носи костюма си за Хелоуин.

А кой се оказва жертвата на това закононарушение? Брус Уейн, несъмнено!

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР