Сред подписите са тези на лидерите на формациите Бойко Борисов,

...
Сред подписите са тези на лидерите на формациите Бойко Борисов,
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС с апел към ВСС да спре избора на нов главен прокурор

Сред подписите са тези на водачите на обединенията Бойко Борисов, Христо Иванов, Атанас Атанасов, Мустафа Карадайъ и депутата Делян Пеевски, който пръв приготви план за промени в Конституцията. От името на Политическа партия се е подписал зам.-председателят на Народно събрание Никола Минчев. 

" Първо да се одобряват измененията в Конституцията, по-късно нов Висш съдебен съвет и по-късно нов основен прокурор ", разяснява Делян Пеевски в Народно събрание. " Внасяме декларация в деловодството на Народно събрание с апел към Висш съдебен съвет дружно с Движение за права и свободи и ПП-ДБ да се изчака с избора на нов основен прокурор ", удостовери и Деница Сачева от ГЕРБ.

" Искаме да има транспарантен и обективен избор на нов основен прокурор, както и да има огромна правосъдна промяна в границите на Конституционни промени ", добави депутатката.

Вносителите показват, че провеждането на процедурата по избора на основен прокурор преди реализирането на законодателните начинания за конституционна промяна, няма да реализира предстоящото публично доверие за обективен и транспарантен избор. Апелът е насочен, като в текста се акцентира, че политическите сили съблюдават конституционния принцип за разделяне на управляващите и недопускане вмешателство в делата на правосъдната власт.

Като съображение основателите акцентират " сериозното публично напрежение ", зародило след освобождението на основния прокурор и процедурата по желание на нов подобен.

" Това е апел, обществен, от Народното събрание, и никога не го одобряваме като вмешателство, въпреки всичко способният орган е Висш съдебен съвет, ние категорично го подчертаваме, само че обрисуваме и каква е действителната и фактическата картина към сегашния миг от наша позиция ", сподели водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. " Заявяваме, че ще ускорим работата по измененията в Конституцията ", добави той.

Иван Гешев бе освободен от поста основен прокурор на 15 юни с решение на Висш съдебен съвет. След това стартира процедура по желание на краткотрайно изпълняващ функционалностите основен прокурор и бе назначен Борислав Сарафов.

Изборът му бе оспорен от председателстващия Висш съдебен съвет и правосъден министър Атанас Славов пред Върховен административен съд, като той ще призове и персонално правосъдните кадровици да затворят процедурата до измененията в Конституцията. Същевременно Конституционен съд образува дело по жалбата на Гешев за легитимността на решението на Висш правосъден съвет с изминал мандат, който го в профил от поста.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР