Сред основните теми на европейските институции тази седмица бяха заплахата

...
Сред основните теми на европейските институции тази седмица бяха заплахата
Коментари Харесай

Кой застрашава европейската демокрация?

Сред главните тематики на европейските институции тази седмица бяха опасността от разпространяването на дезинформация, новите правила, задължаващи евродепутатите с водеща роля по законодателни досиета да афишират обществено с кого се срещат, по-лесна и евтина регистрация на компаниите в общността и други

Предизборни закани

Европейският парламент ще прегледа и гласоподава до края на месеца отчет, обвързван със опасността от разпространяването на дезинформация, изключително в обществените медии. В него се отбелязва също по този начин, че Русия, Китай, Иран и Северна Корея се пробват да подкопаят демокрациите в Европа и суверенитета на страни като Украйна, Молдова и Грузия, поддържат екстремистки придвижвания и се стремят да окажат въздействие върху изборните резултати.

"Тук приказваме за 27 паралелни изборни процеса в страните членки, които могат да бъдат обект на офанзива от задгранични фактори, ползващи особено пригодени принадлежности: ботове, логаритми, изкуствен интелект, тролове, манипулирани изображения, подправени профили “, съобщи създателят на отчета Ана Фотига (Европейски консерватори и реформисти, Полша).

Фотига е сигурна, че след скорошните опити за интервенция в избори и референдуми европейските институциите са почнали да проучват обстановката. Инвестициите в ограничения против дезинформацията обаче изискват време, а и употребяваните против общността принадлежности непрекъснато се развиват. На този стадий се подхващат съответни стъпки като Кодекса за държание против дезинформацията, с който обществените медии се ангажират да работят за бистрота на рекламите на политическа тематика и за унищожаване на подправените профили.

"Необходимо е да мислим с една крачка напред, вместо единствено да реагираме. Определено би трябвало да се съсредоточим повече върху зловредното потребление на изкуствения разсъдък и да разработим и внедрим технологии, които дейно се опълчват на това. Ключово за триумфа е да назоваваме обществено причинителите, техните подбудители и задачите, които преследват. Отговорът на Европейски Съюз би трябвало да включва набор от ограничения, в това число целенасочени наказания “, посочи Ана Фотига.

Според евродепутата дезинформационните акции на Русия не престават да се концентрират върху Източна Украйна и Крим, само че постоянно са ориентирани и към страни, с които те считат, че имат културни, исторически, езикови или политически връзки. Проектът "ЕС против дезинформацията “ е опровергал над 4 000 акции с необятно многообразие на тематики.

По данни на Евростат 73% от потребителите в Евросъюза и 60% от потребителите в България показват безпокойствие по отношение на дезинформацията онлайн по време на избори. Осемдесет и пет % от интервюираните в общността и 89% от интервюираните у нас считат, че подправените вести са проблем.

Срещите с лобисти ще се заявяват

Депутати с водеща роля в подготовката на съответен законодателен акт ще би трябвало да афишират обществено с кого се срещат, изключително когато става дума за представители на организации, които биха могли да завоюват или да изгубят от законодателството. Тази мярка е планувана в промените на правилника за активността на Европарламента.

Европарламентаристи, изпълняващи функционалности на докладчици или ръководители на комисии, ще бъдат длъжни да разгласяват на уеб страницата на Народното събрание информация за плануваните си срещи с организации, представляващи частни ползи. Другите депутати също се предизвикват да разгласяват онлайн информация за сходни срещи.

"Тези обновени правила ще допринесат институцията да стане по-открита и транспарантна за жителите “, означи Ричард Корбет (С&Д, Великобритания).

Европарламентът е в развой на договаряния с Европейската комисия за внасяне на усъвършенствания в Регистъра за бистрота. В неговия преговорен екип са ръководителят на Комисията по конституционни въпроси Данута Хюбнер (ЕНП, Полша) и заместник-председателят на Народното събрание Силви Гийом (С&Д, Франция).

Без ненавист в интернет

Осемдесет и девет на 100 от всички онлайн материали, за които е докладвано, че съдържат ненавист, се отстраняват в границите на 24 часа, разгласи Европейската комисия. Анализатори обаче се тормозят, че това е съществено ограничение на правата и свободите на европейците и акцентират, че неналичието на публичност по проблемите не ги взема решение, а задълбочава.

Според данните на комисията от края на 2017-а до момента се регистрира растеж от 10% на отстранените противозаконни известия и изявления в българското виртуално пространство. Не става въпрос за всички противозаконни текстове, съдържащи ненавист, а единствено за тези, против които е получен сигнал в платформите. Освен България само Кипър и Гърция в общността са съумели до момента да отстраняват напълно такива докладвани материали. Значителен растеж в това отношение има и в Хърватска, Холандия, Румъния и Швеция.

Най-много сигнали за изявления, съдържащи ненавист, се получават в обществената мрежа Фейсбук, където и най-често потребителите подават сигнали. За съпоставяне, в Instagram едвам един на четири сигнала за ненавист идвал непосредствено от консуматори, а не от проверяващи наличието чиновници. Данните демонстрират също, че речта на омразата визира най-често малцинствата. Най-висок е делът на ксенофобските изявления, както и против мигранти - 17 %. Изказванията, свързани със половата ориентировка, се подреждат на второ място с 15.6 на 100. Срещу мюсюлманите омразните изявления са 13 %. След тях идват изявленията против роми - 12.2%, против евреите - 10.1%., а против етническия, религиозния, националния генезис, расата и африканския генезис - към 5-6 %.

По-лесна и евтина регистрация на компании

Европейският парламент и министрите на правораздаването на страните от общността реализираха съглашение за улеснение на електронната регистрация на компаниите. Целта е да се насърчи осъществяването на административни действия онлайн през целия витален цикъл на фирмите. Новите правила ще спестят време и пари на бизнеса, както и ще усилят гаранциите против злоупотреби и измами посредством въвеждането на онлайн инспекции на самоличността.

Резултат от измененията ще са усъвършенствани онлайн процедури - от регистрирането на компании до регистрацията на техни клонове и подаването на документи. Освен това ще се дава елементарно налична информация на порталите за регистрация, която ще е безвъзмездна и на език, понятен от допустимо максимален брой консуматори. От фирмите няма да се изисква да показват на обществените органи една и съща информация повече от един път, а разпоредбите за таксите ще са транспарантни и няма да надвишават разноските за обезпечаване на услугите.

В Евросъюза има към 24 млн. компании, от които 80% са сдружения с лимитирана отговорност. От тях към 98-99 % са дребни и междинни. Европейската комисия счита, че онлайн регистрацията лишава половината от времето и може да е до три пъти по-евтина от обичайните хартиени формати. А и новите правила за цифрова регистрация ще генерират сред 42 и 84 млн. евро икономии годишно.

Черни облаци над главата на Бабиш

Чешкият министър председател милионер Андрей Бабиш може да се окаже първият европейски политик, обиден от новата европейска процедура против спора на ползи. Причината са съмнения, че Бабиш, който е на второ място в листата на най-богатите чехи, към момента е притежател на конгломерата "Агроферт ", трансфериран официално от премиера на доверителни фондове в сходство със законовите условия. “Агроферт” включва компании от сферата на храните, химикалите и медиите с общ личен състав към 30 000 служащи и чиновници. През 2013-а той изкупи два губещи вестника и радиостанция, до момента в който изграждаше лично политическо придвижване.

В рамките на процедура, чието начало бе сложено предходната година от антикорупционната организация "Трансперънси интернешънъл " и от опозиционната Партия на пиратите, обвиняванията в спор на ползи против Бабиш бяха възобновени.

"Агроферт получава средства от европейски фондове, от чешки фондове и извършва публични поръчки. Бабиш е в спор на ползи във всички тези интервенции и те би трябвало да бъдат прекратени ", сподели пред Агенция Франс Прес ръководителят на чешкия клон на "Трансперънси интернешънъл " Давид Ондрачка.

Чешкият министър ръководител към този момент е обект на следствие за хипотетично нелегално приемане на европейски дотации, обвързвано с хотелския му комплекс "Щъркелово гнездо ". Бабиш, който е началник на популисткото придвижване "Действие на недоволните жители ", отхвърли всички обвинявания и съобщи, че това е "клеветническа акция " на политическите му съперници.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР