Сред новопроизведените християни пак има БорисСлед 2-годишно прекъсване заради пандемията,

...
Сред новопроизведените християни пак има БорисСлед 2-годишно прекъсване заради пандемията,
Коментари Харесай

Възродиха масовите кръщенета в Голямата базилика

Сред новопроизведените християни отново има Борис
След 2-годишно спиране поради пандемията, през днешния ден Голямата базилика в остарялата столица Плиска, още веднъж беше огласена от детски смях и рев за положително - 11 деца бяха въведени в християнството. Лично Варненският и Великопреславски митрополит Йоан води ритуала за наслада на родители, близки и кръстници.

Най-малкият, потънал в купела, беше Кубрат от Русе, който няма още 2 година Абитуриентката Денислава от Нови пазар се оказа кака на всички кръщелници.

Всички получиха специфичен подарък от Община Каспичан - бурканче с мед, почетно удостоверение и медальон - копие на известната розета от Плиска.

Масови кръщенета в Голямата базилика на първопрестолна Плиска се правят от 2014 година постоянно в навечерието на 2 май, когато честваме паметта на Св. Цар Борис I Покръстителя. Сред новопроизведените християни пък постоянно има най-малко по един Борис и тази година още веднъж.

В храмът, ознаменувал покръстването на българите, към този момент е реставрирано и специфичното помещение баптистерий /кръщелня/ с кръстовидна писцина /басейн/ в пода, употребено през Средновековието.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР