Сред най-новите записи на Оркестъра за народна музика на БНР

...
Сред най-новите записи на Оркестъра за народна музика на БНР
Коментари Харесай

От Добруджа до Тракия с Катя Грекова, Елена Беделева и Ивелина Савова

Сред най-новите записи на Оркестъра за национална музика на БНР са песни на  Катя Грекова, Ивелина Савова и  Елена Беделева . Първите две познавате като солистки на ПФА " Добруджа ", също и от Формация " Умай ", а името на Елена Беделева свързваме най-често с Българка младши квартет. 

През 2017 година трите певици влязоха в прословутото Първо студио на БНР, с цел да създадат своите дебютни солови записи с радиооркестъра под диригентството на Димитър Христов . Добруджанските песни на Катя Грекова, както и дуетът с Ивелина Савова, са аранжирани от Костадин Бураджиев , соловата ария на Ивелина Савова - също, а по песните на Елена Беделева е работил Марек Дяков
Новите записи може да чуете в звуковите файлове, както и диалог с Катя Грекова и Елена Беделева от гостуването им в предаването " Съботна софра ". 

 Катя Грекова и Ивелина Савова Катя Грекова: Това е една от най-големите ми гордости. Не всеки има опция да записва с Оркестъра за национална музика на БНР. В този оркестър е събран елитът. Звученето им е безупречно. За мое благополучие и различен път съм имала опция да работя с тях, постоянно съм им се възхищавала. Те ти дават успокоение, изключително Митко, който със самото си наличие те кара да запазиш хладнокръвие. 

Песента " Карала`й Донка стадото " е остаряла ария, записвала съм я на терен от баба от с. Овчарово. Жената доста добре  я изпълняваше и нямаше какво да " преработвам ". А втората ария " Либе ле " е от " новите добруджански песни " (смее се), тъй като аз измислих музиката. Споделих на Ивето (Ивелина Савова), че имам някакви ноти в главата, а знам, че тя написа текстове ѝ и се получават доста добре, и след няколко дни тя ми донесе текста. А за дуета ни - " Запели са, запели " - ние сме  колежки в ПФА " Добруджа, от там станахме и приятелки. За нея мога да кажа единствено хубави неща - с нея се работи елементарно, гласът ѝ е мек, гали ухото. Спряхме се на тази ария, тъй като първо е доста мелодична, а и когато се чухме в работен развой по какъв начин я изпълняваме, от раз взехме решение, че това е нашата ария. 

 Елена Беделева Елена Беделева:  Невероятни експерти, доста леко се работи с тях. Аз мислих, че ще имам някои терзания в самия работен развой, само че всичко мина доста леко и приключихме бързо. За страдание към този момент на доста малко места има оркестри от този вид. Съвсем друго чувство носи. Сватбарската музика и въобще музиката, която вършат оркестри, в това число и Оркестър " Орион ", в който аз пея, е нещо напълно друго. Коренно друго. Тази страст, която усещаш, когато чуваш единствено национални принадлежности, е друга галактика. 

Песните, които записах, са типични за региона, от който съм. " Завило се, Бейне ле, вито хорце " е коледарска. Тя е спомен от моя татко и брат ми, който като младеж коледуваше. Знам я от дете, както и доста други коледарски песни. Ще ви издам в задатък, че някои от тези коледарски песни Димитър Христов ще аранжира за " Българка младши квартет ". А бавната ария " Ходила Янка, шетала " ми е подарък от майката на моята колежка Христина Анастасова - вуйна Мария, за което доста ѝ благодаря. Хубава ария е. Хороводната " Кехая вика из село " е спомен от татко ми, чувала съм да я пее. А той от къде я знае - може единствено да гадаем. " Мъри, Марийко, любе ле " я знам от ученичка, от Музикалното учебно заведение в Котел. Там имахме задача да създадем разновидности въз основата на достоверни песни, та това е спомен от ученическото ми творчество, по този начин да се каже.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР