Сред мрака, обградил Париж по време на нацистката окупация, две

...
Сред мрака, обградил Париж по време на нацистката окупация, две
Коментари Харесай

Модистката от хотел Риц“ – бляскав роман за тайните на висшата мода

Сред мрака, обкръжил Париж по време на нацистката окупация, две смели дами построяват и пазят с цената на живота си свят на величие и обаяние – свят на изкуство, съвършенство и висша мода. Техният максимален героизъм е разказан в новата книга „ Модистката от хотел „ Риц “, която Кристи Кембрън написа по действителни събития. 

Изящният сюжет на историческия разказ впечатлява с сензитивност и меродавност и бързо печели вниманието на читатели по целия свят. У нас „ Модистката от хотел „ Риц “ излиза със знака на издателство „ Кръг “ – в лиричния превод на Майре Буюклиева и с елегантна корица от Теодор Мирчев (Kontur Creative).

През 1943-та младата и красива Лила е обичаната модистка на дамите от висшето общество. Тя е почтена конкуренция на „ Руф “, „ Валоа “ и „ Диор “, а откакто Шанел затваря салона си, се трансформира в най-търсената фешън персона в Париж. Лила не просто шие роклите на богатите госпожи, само че и знае всичките им секрети. 

Сред изобилието от шампанско и коприна в изискания хотел „ Риц “ никой не подозира, че тя в действителност работи за Френската съпротива и част от живота ѝ е затулен в тайнственост. Когато една нощ е простреляна и нацистите потеглят по петите ѝ, бягството наподобява невероятно, само че спасението ще пристигна от сенките на предишното.



Сандрин пък е специалистка по история на изкуството, която тъгува за брачна половинка си, воюващ на фронта. Работата ѝ в националната изложба е идеалното прикритие за нейната задача като част от Съпротивата – да избавя скъпи художествени произведения от ръцете на германците.

Когато Сандрин открива ушита по поръчка рокля на „ Шанел “ с скрито известие в подгъва, пътят ѝ с Лила съдбоносно се преплита, а смелостта, упорството и несломимият дух и на двете дами ще трансформират хода на историята...

Класическият филм „ Казабланка “ от 1942-ра, с присъединяване на Хъмфри Богарт и Ингрид Бергман, въодушевява Кристи Кембрън да сътвори своите мощни и незабравими герои. По-точно – популярната сцена в нощния клуб, в която френските емигранти запяват „ Марсилезата “, с цел да заглушат немски офицери, които извършват химна си.

Майсторка на историческия сюжет, в „ Модистката от хотел „ Риц “ Кембрън рисува блестяща и вълнуваща история за Втората международна война, в която най-смелите рискуват всичко в битката със злото. Тя сурово ни припомня да държим приятелите си близо, а враговете още по-близо.

Кристи Кембрън е награждавана американска писателка както на исторически романи, по този начин и на нехудожествена литература. Творбите й постоянно участват в ранглисти на Publishers Weekly и Library Journal. Завършила е история на изкуството и писмено писане.

 
 
 
 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР