Сред многото православни жени, които познава историята, е и света

...
Сред многото православни жени, които познава историята, е и света
Коментари Харесай

Св. Фотина - Самарянката

Сред многото православни дами, които познава историята, е и света Фотина - самарянката. Животът й съставлява изумителен образец за това кака Божията берекет е способна да възроди и най-грешната душа, да я изведе от бедната на нечестието и възвиси до върха на духовната популярност.
Евангелското четиво споделя за беседата на Христа със самарянката за живата вода или за благодатта на Дух Светий и за поколението Богу с дух и истина. Веднъж Иисус седял при Якововия бунар. Там била и самарянката, наречена по-късно Фотина. Той почнал сказка с нея за живата вода, която очиства греховете, утолява жаждата на безсмъртната душа с Бога. Така Иисус просто и умно довел самарянката до съзнанието за нейните лични грехове и потребността да се покае и обнови живота си.
Обхваната от избавителната религия в Избавителя, тя се покаяла за предишните си тежки грехове. Започнала да води благодетелен живот и се проникнала от такава пламенна обич към Господа, че както споделя Свещеното поверие, не се побояла намерено да изповядва Неговото име пред юдеите и езичниците и да изстрада доста поради Него. Самарянката получила страдалчески венец при гонението на християните от римския император Нерон.
Светата Църква е увековечила нейната памет, прославяйки я под гръцкото име Фотина, т.е. просветителка. Светото поверие оповестява поучителни детайлности за нейния живот като самоотвержена благовестница за Христа. Проповедта й се разнасяла в такива значими центрове на античната просвета като Коринт и Рим. Когато Нерон я призовал на съд, тя по този начин твърдо изповядвала вярата си в Храста, че довела императора до неописуема гняв. Той заповядал да подложат нея и цялото й семейство (четири сестри и двама сина) на най-жестоки мъчения и люта гибел. Самата Фотина след ужасни изтезания била хвърлена в бунар.
Какъв показателен край! При кладенеца в миналото тя получила от Христа своето първо духовно озарение и и изпила първата чаша " жива вода ", течаща във безконечния живот. И отново кладенецът й послужил като врата, през която тя фактически минала във безконечния живот!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР