Сред експертите в Русия се води дискусия за възможното блокиране

...
Сред експертите в Русия се води дискусия за възможното блокиране
Коментари Харесай

Русия забранява Ютюб и Фейсбук?

 Сред специалистите в Русия се води полемика за вероятното блокиране на достъпа до Ютюб, Facebook и Инстаграм в страната. Според управляващите, това са нелепи измислици, само че организациите, които пазят свободата в интернет, са уверени, че сходна опасност е изцяло действителна.

Директорът на организацията Михаел Климарев счита, че управляващите приготвят " тактика на последователното изключване ", която ще бъде приключена през 2021 година. Колко действителни са изгледите за блокиране на задграничните обществени медии в Руската федерация и какво е мнението на техническите специалисти, блогърите и опозиционерите?

Както показва Климарев в изявление за Дойче Веле, обществените мрежи очевидно ще бъдат блокирани последователно, а не внезапно, с цел да се избегнат всеобщите митинги. Климарев допуска, че проектът на съветските управляващи би могъл да бъде следният: първо ще има гръмки изказвания в Държавната дума, след това - правосъдни съвещания и голям брой заявления от страна на съветското Министерство на външните работи. Всичко това ще се предава по малкия екран и интензивно ще се разисква във всички средства за всеобща информация, след което достъпът до задграничните обществени медии последователно ще стартира да бъде блокиран. Килимирев предвижда, че този развой ще приключи при започване на 2021 година.

" Там се е говорило, че ще подхващат ограничения за влияние над Ютюб, Facebook и Инстаграм. А за какви други ограничения може да става дума, в случай че не за блокирането им ", реторично пита специалистът. На въпросното съвещание станало дума също и за интервенция във вътрешните работи на Руската федерация от страна на интернационалните организации, в това число Google, Facebook, Туитър и Ютюб. Обвиняват ги в това, че нелегално били разпространявали политическа реклама в навечерието на избори, че разгласили подправени вести, свързани с изборите и нарушавали свободата на словото, приключва Килимарев.

Техническите специалисти са единомислещи, че блокирането на западни обществени медии е допустимо и показват като образец Китай, където Facebook, Ютюб и дори Google от дълго време са неразрешени. Само че за такова блокиране трябват доста повече старания, тъй като блокирането на най-големите обществени мрежи е много по-сложно от това на елементарен уебсайт. Все отново блокировките елементарно могат да бъдат заобиколени от потребители с задоволително механически знания. Същото важи и за самите компании. За да заобиколи възбраните, месинджърът Телеграм употребява да вземем за пример ротация на IP-адреси и други хитрости, показва техническият шеф на Роскомсвобода Станислав Шакиров.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР