Сред безбройните цикади, появили се в източната част на САЩ

...
Сред безбройните цикади, появили се в източната част на САЩ
Коментари Харесай

„Една на милион“: Дете откри синеока цикада мутант

Сред безбройните цикади, появили се в източната част на Съединени американски щати тази пролет, едно момче от Илинойс се натъкна на един невероятен субект: мутант със сини очи.

Експертите считат, че специфичната цикада е „ една на милион “, защото очите на този тип цикади нормално са червени. Необичайният образец е взет от Музея по естествена история Фийлд в Чикаго, където ще бъде изложен до края на юни.

Синеоката цикада, женска от типа Magicicada cassini, е била видяна за първи път от Джак Бейли в двора на фамилията му в Уитън, Илинойс, по време на тазгодишния цикадоапокалипсис.

" One In A Million " Blue-Eyed Mutant Cicada Found By Kid In Illinois
— IFLScience (@IFLScience)
„ Четиригодишният ми наследник, Джак, е на седмото небе, откогато те започнаха да се появяват, и стартира да събира доста от тях. Дъщеря ми Каролин погледна в кофата му за събиране и видя синеоката " , споделя в изказване Грета Бейли, майката на децата.

„ Помислих си, че е готино и неповторимо и не бях чувала, че синеоките цикади въобще съществуват. Направих няколко фотоси и Каролина я пусна. Е, откакто описах на фамилията ми за нея, разбрахме какъв брой са редки " , добави тя.

След като разбрали за рядкостта ѝ, фамилията претърсило двора с фенерчета и удивително съумяло да я открие още веднъж.

„ Един от съседите ни сподели, че музеят Фийлд се интересува от синеоките цикади, тъй че нощес изпратих имейл до отдела за проучвания и сбирки с вярата, че ще го изискат “, сподели Бейли.

Синеоката цикада към този момент е умряла, защото тези инсекти имат доста къс живот, откакто се появят на бял свят.

Почти всички цикади от този тип имат ярки оранжево-червени очи, само че извънредно дребен брой имат сини очи, евентуално заради рядка генетична разновидност. Малко се знае за главната причина за сините очи, само че учените от музея Фийлд се надяват да секвенират ДНК на неотдавна открития бръмбар, с цел да открият гените, виновни за сините очи.

Може да се каже, че 2024 година предлага най-хубавия късмет да откриете синеока цикада, защото тази година се следи рядко събитие с двойно размножаване - цикадоапокалипсис .

Цикадите прекарват по-голямата част от живота си подземен, като групите, известни като отводки, се появяват единствено един път на 13 или 17 години. Тази година ще бъде изключително трагична, защото за първи път от 221 години насам две отводки цикади ще синхронизират своето събуждане.

Двете генерации ще се появят в елементи от Алабама, Арканзас, Джорджия, Илинойс, Индиана, Айова, Кентъки, Луизиана, Мичиган, Мисисипи, Мисури, Северна Каролина, Южна Каролина, Тенеси, Оклахома, Мериленд, Уисконсин и Вирджиния. 

Появата стартира по-рано през май, само че в някои региони може да се задържи до края на юни - тъй че следете за това.

„ Бил съм в Чикаго за пет периодически появявания на цикади и това е първата синеока цикада, която съм виждал “, изясни Джим Лудерман, помощник по сбирките в музея Фийлд. 

Ако сте твърдо решени да откриете синеока буболечка, самият Дейвид Атънбъро има най-хубавия съвет по какъв начин да съблазните цикада, който може би си коства да опитате.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР