Сребърният медал на германския състезател в скока на дължина Луз

...
Сребърният медал на германския състезател в скока на дължина Луз
Коментари Харесай

Олимпийски медал от Берлин 1936 бе продаден за почти половин милион долара

Сребърният орден на немския играч в скока на дължина Луз Лонг от Олимпийските игри през Берлин през 1936 бе продаден на търг за 488 хиляди щатски $, което е рекордна сума в аукцион за премия за второ място, оповестява организация АП.

Лонг остана втори зад чернокожия американец Джеси Оуенс, като двамата направиха дълга обиколка на стадиона ръка за ръка пред погледа на фюрера Адолф Хитлер. Германският олимпиец бе погубен няколко години по-късно по време на Втората международна война.

Според самия Оуенс, Лонг персонално му е дал съвет по какъв начин да направи скока, откакто първите два опита на американеца са приключили с настъпване на линията. Оуенс е приел съвета и е записал достижение от 8.06 метра, с което е спечелил дисциплината.

Преди към година златният орден на американския баскетболист Бил Ръсъл от Олимпиадата през 1956 бе продаден за 587 хиляди $. Едно от златните оценки на Оуенс пък бе закупено на търг през 2013 за 1.46 милиона $.

" В тези времена е бил необходим голям кураж от немец, с цел да бъде мой другар. Можете да претопите всичките ми купи и медали и те отново няма да могат да се сравнят с 24-каратовото другарство, което усетих от него в този миг. Хитлер несъмнено е полудял ", споделя Оуенс години след Олимпийските игри.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР