Срам ме е от това, което слушам в парламента. Въобще

...
Срам ме е от това, което слушам в парламента. Въобще
Коментари Харесай

Нели Куцкова: Даже чалгата понякога е по-смислена и културна от случващото се в парламента

" Срам ме е от това, което чувам в Народното събрание. Въобще не се удивлявам, че доверието към най-важната институция в страната е толкоз ниско. Понякога равнището, да ме простите, е същинска чалга. Даже чалгата от време на време е много по-смислена и културна, в сравнение с това, което се чуваше в Народното събрание ". Това сподели Нели Куцкова, ръководител на съюза на съдиите и член на Висш съдебен съвет, някогашен ръководител на Софийския Окръжен съд и някогашен зам.- министър на правораздаването пред. 
Тя разяснява и правосъдната промяна в подтекста на два разнообразни проектозакона, признати на първо четене: " Не ми е доста ясно какво ще стане, тъй като вместо един приключен план, признат на  две четения, сега разполагаме с два разнообразни законопроекта, признати на първо четене. До в този момент не си припомням в родното законодателство такова нещо. Очевидно на този стадий промяна няма да има. И за неюриста е ясно, че доста желаеме да създадем промяна, само че нямаме предпочитание ". Куцкова разяснява тематиката по какъв начин би трябвало да наподобява правосъдната промяна: " Ролята на правораздаването е в една страна да има правдивост. Почтените хора да могат да работят умерено, да си развиват специалността, бизнеса, без да им се пречи, без да им се крадат компаниите. Ако има закононарушения, те да бъдат навреме разследвани и наказвани, без разлика кой е причинителят и кой стои зад него. В гражданските и комерсиалните каузи да не се позволява да се правят голям брой далавери сред компании, корист с права и така нататък Да има един справедлив и неутрален съд. "

" Нещата доста закъсват във връзка с отговорността на основния прокурор. Тука не става въпрос за " Закон против Гешев ", а би трябвало да се откри подобаващ механизъм за следствие на основния прокурор, който и да е той ", счита юристът.  " По Конституция нашата правосъдна система е по този начин устроена, по отношение на йерархичната взаимозависимост на прокурорите, че не е допустимо основният прокурор да бъде разследван от подчинените си. Идеята на Министерството на правораздаването е арбитър да прави следствието, ставайки за известно време прокурор, напомни Куцкова.  " Идеята на " Възраждане " е още веднъж да бъде основана независима следствена работа, което доста хора го приказват, само че въпросът е, че би трябвало да се " пипне " конституцията. Като виждам какви са взаимоотношението в Народното събрание, мисля, че няма да се събере конституционно болшинство, с цел да бъде даден още веднъж независим статут на следствието ", сподели още някогашният зам.-министър на правораздаването. От думите й стана ясно, че не се вижда различен излаз, с изключение на някой човек, който не е от системата на следствието и прокуратурата и не е административно подвластен от основния прокурор да бъде претрупан с тези функционалности, да проверява.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР