Сражавайки се за спиране на руското настъпление западно от руините

...
Сражавайки се за спиране на руското настъпление западно от руините
Коментари Харесай

Украинските танкове Abrams понасят поражения, не е ясно колко от екипажите са се спасили

Сражавайки се за прекъсване на съветското нахлуване западно от руините на Авдеевка в Източна Украйна, 47-а механизирана бригада на украинската войска загуби още една двойка от най-хубавите си бронирани машини американско произвеждане: танк M-1 Abrams и инженерна машина Assault Breacher, написа Forbes.

 

Загубите може и да не са трайни: по-специално М-1 евентуално може да бъде възобновен, в случай че инженерите съумеят да стигнат до него преди съветските дронове. Но загубата, даже и да е краткотрайна, акцентира интензивността на борбата в Бердичи.

 

Две седмици откакто изчерпаният с муниции украински гарнизон се отдръпна от Авдеевка, някогашна украинска цитадела северозападно от окупирания от Русия Донецк в Източна Украйна, съветските 2-ра и 41-ва комбинирана войска насочиха вниманието си към Бердичи и другите села западно от Авдеевка.

 

47-а бригада - главният оператор на украинските някогашни американски гъсенични бронирани машини, включващи в началото 31 М-1, 90 бойни машини на пехотата М-2 Bradley и евентуално шест щурмовика - се изтегли от Степовое, на северния фланг на Авдеевка, и откри нова отбранителна линия в Бердичи, на пет километра западно.

 

Там те са срещнали съветски щурмови групи, които ползват тактичност в жанр " Банзай ". Всяко съветско нахлуване включва няколко групи бойни машини - в последно време колесни БТР-80, които след тежък въздушен обстрел от изтребители-бомбардировачи на съветските Военновъздушни сили, хвърлящи 1000-килограмови плаващи бомби, се насочват към украинските линии.

 

Екипажите на БТР на процедура провокират украинците да изстрелят част от намаляващите си артилерийски муниции, които са в обезверен дефицит.

 

Автомобилите смъкват пехотата на някоя отбранителна позиция - нормално изоставена постройка - и се отдалечават. Пехотата се приготвя за прииждащите безпилотни самолети с експлозиви, както и за неизбежната украинска контраофанзива, до момента в който чака втора, трета и даже четвърта съветска щурмова група да се причисли към тях.

 

Целта на руснаците е да трансферират задоволително войски, с цел да основат позиция в украинските линии. Целта на украинците е да унищожат съветските щурмови отряди незабавно след идването им.

 

За 47-а бригада това значи да разположи М-1 и М-2 под прикритието на безпилотни самолети и с поддръжката на миночистачи Assault Breachers, с цел да се приближи до едва подкрепената съветска пехота.

 

Това е рискова работа за изтощените бойци от 47-а бригада, които са в бойни дейности на практика без спиране в продължение на девет месеца. Само през последните две седмици бригадата е изгубила два М-1, няколко М-2 и два Assault Breacher: може би пет % от най-хубавите си бронирани машини.

 

Не е ясно какъв брой от екипажите са се избавили, преди транспортните им средства да изгорят.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР