Сражавайки се срещу руското настъпление западно от руините на Авдеевка

...
Сражавайки се срещу руското настъпление западно от руините на Авдеевка
Коментари Харесай

Новата руска тактика, Украйна загуби още един Ейбрамс

Сражавайки се против съветското нахлуване западно от руините на Авдеевка в Източна Украйна, 47-а механизирана бригада на украинската войска загуби още една двойка от най-хубавите си бронирани машини американско произвеждане: танк M-1 " Ейбрамс " и инженерна машина " Брийчър ", показва " Форбс ". (Видеото е архивно - Русия овладя и коксовия цех край Авдеевка.)

Загубите може и да не са перманентни, по-специално М-1 евентуално може да бъде възобновен, в случай че украинските инженери съумеят да стигнат до него преди съветските дронове. Но загубата, даже и да е краткотрайна, отразява интензивността на борбата за Бердичи.



Две седмици откакто останалият без муниции украински гарнизон се отдръпна от Авдеевка, някогашна украинска цитадела северозападно от окупирания от Русия гадина Донецк в Източна Украйна, съветските 2-ра и 41-ва комбинирана войска насочиха вниманието си към Бердичи и другите селища западно от Авдеевка.

47-а бригада - главният оператор на бронирани машини, доставени от Съединени американски щати на Украйна, включващи в началото 31 М-1 " Ейбрамс ", 90 бойни машини на пехотата М-2 " Брадли ", се изтегли от Степовое, на северния фланг на Авдеевка, и откри нова отбранителна линия в Бердичи, на пет километра западно.



Там украинците отблъскват съветски щурмови отряди, които ползват тактичност в жанр " Банзай " (самоубийствените офанзиви на японската пехота през Втората международна война - бел ред.). Всяко съветско нахлуване включва няколко групи бойни машини - главно колесни БТР-80, които нападат след въздушен обстрел на украинските позиции от изтребители-бомбардировачи на съветските военновъздушни сили, хвърлящи отдалеко 1000-килограмови управляеми бомби.

Руската тактичност принуждава украинците да употребяват намаляващите си артилерийски снаряди и по този начин, макар огромните загуби за руснаците, изтощава украинската защита.

Ако не бъдат ударени БТР-ите смъкват пехотата на някоя отбранителна позиция, нормално изоставена постройка и се отдалечават. Там руснаците се окопават, подготвяйки се за украинските дронове и неизбежната контраофанзива, до момента в който чакат идването на втора, трета и даже четвърта съветска щурмова група.

Целта на руснаците е да трансферират задоволително войски, с цел да основат позиция. Целта на украинците е да унищожат съветските щурмови отряди незабавно. За 47-а бригада, заради сериозния дефицит на артилерийски снаряди, това постоянно значи да прати М-1 и М-2 под прикритието на безпилотни самолети и с поддръжката на миночистачи, с цел да унищожи съветската пехота. Така обаче украинците попадат под обстрела на съветската авиация и артилерия.

Това е рискова работа за изтощените бойци от 47-а бригада, които са в бойни дейности на практика без спиране от девет месеца. Само през последните две седмици бригадата е изгубила два М-1, няколко М-2 и два " Брийчър " -а: може би пет % от най-хубавите си бронирани машини. Не е ясно какъв брой бойци от екипажите на ударените машини са се избавили.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР