Сръбското правителство прие решение, според което минималната заплата в страната

...
Сръбското правителство прие решение, според което минималната заплата в страната
Коментари Харесай

Сърбия вдига минималната заплата, става по-висока от тази у нас

Сръбското държавно управление одобри решение, съгласно което минималната заплата в страната за интервала януари-декември 2024 година (без налозите и вноските за наложителното обществено осигуряване) да бъде увеличена на 271 сръбски динара (4.51 лева) на работен час, заяви държавното управление. Това съставлява нарастване със 17.8% от сегашните 230 сръбски динара  (3.83 лева)

След това нарастване минималната работна заплата в Сърбия ще бъде 47 154 динара (785.53 лева).

Минималната заплата в България за 2024 година

В план на Постановление на Министерския съвет държавното управление предлага минималната работна заплата за страната от 1 януари 2024 година да стане 933 лв.. Проектът е оповестен на портала за публични съвещания, а срокът е до 2 октомври.
 Средната работна заплата в Сърбия доближи 1980 лв.. Колко е в България?
Средната работна заплата в Сърбия доближи 1980 лв.. Колко е в България?

Минималната работна заплата в Сърбия също ще бъде увеличена до края на годината

След последната актуализация на минималната работна заплата на 780 лв. от 1 януари 2023 година социално-икономическата и статистическата среда се отклониха доста от естествената си градация заради цялостната непредсказуемост на интернационалната конюнктура и инфлационните процеси, се показва в оценката на въздействието на Проекта на разпореждане. " Това води до усилване на несигурността по отношение на вероятностите пред икономическата интензивност и инфлацията в България, и затруднява тяхното прогнозиране. Бързото повишаване на регистрираната в интервала инфлация оказва отрицателно влияние върху способността на нискодоходните служащи да задоволяват своите и на техните фамилии минимални потребности ", написа още в документа за социална консултация.

Бизнесът и някои стопански анализатори не поддържат препоръчаното нарастване на минималната заплата за страната. Съюзът за стопанска самодейност (ССИ) изрази в позиция до медиите своята сериозна угриженост за икономическите резултати, които носи със себе си предлагането на Министерски съвет. Според позицията на ССИ, риск има освен за бизнеса, само че и за държавния бюджет.
 Официално сме по-богати от Сърбия и Турция
Официално сме по-богати от две наши съседки

Според данните на Световната банка

Георги Първанов от Българската конфедерация по заетостта разяснява пред медии, че сигурно растеж от 20% ще се отрази съществено на дребния и междинния бизнес.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР