Сръбският президент като лидер на управляващата Сръбска прогресивна партия, съобщава

...
Сръбският президент като лидер на управляващата Сръбска прогресивна партия, съобщава
Коментари Харесай

Вучич хвърли оставка като лидер на управляващата партия в Сърбия

Сръбският президент като водач на ръководещата Сръбска прогресивна партия, оповестява " Ройтерс ".

Ходът му идва след седмици на митинги против неговото ръководство. Той обаче съобщи, че ще остане държавен глава.

На партиен конгрес в Крагуевац в Централна Сърбия Вучич номинира министъра на защитата Милош Вучевич за собствен правоприемник отпред на партията. И оставката, и номинацията на Вучевич би трябвало да бъдат публично признати на закрито съвещание на конгреса.

Опозиционните партии и правозащитниците от дълго време упрекват Вучич и Сръбската прогресивна партия в автокрация, задушаване на медийните свободи, принуждение против политически съперници, корупция и връзки с проведената престъпност. Вучич и съдружниците му от своя страна отхвърлят ​​обвиненията.
 Следващият митинг против насилието в Сърбия е на 27 май
Следващият митинг против насилието в Сърбия е на 27 май

Демонстрациите след нападенията в учебни заведения не престават

Конгресът на Сръбската прогресивна партия се състои ден, откакто десетки хиляди хора от цялаата страна и от прилежащите Косово, Черна гора и Босна се събраха в центъра на Белград лед огромните антиправителствени, предизвикали гибелта на 18 души по-рано този месец.

По-късно през днешния ден е очакван нов антиправителствен митинг.

Вучич съобщи на конгреса, че ще остане държавен глава, както и член на партията . " Никога няма да напусна тази партия, горделив съм, че съм водил най-хубавата партия през всичките тези години ", посочи той пред делегатите.
 Протест на опозицията в Белград
Протест на опозицията в Белград

Искания за прекъсване на насилието

Вучич стана ръководител на Сръбската прогресивна партия през 2012 година Той размени Томислав Николич, който заемаше поста от 2008 година, когато партията беше основана като отклонение на ултранационалистическата Сръбска радикална партия.

Най-напред Вучич беше вицепремиер и министър-председател, а през 2017 година и през 2022 година бе определен и за президент. Неговият втори и финален мандат изтича през 2027 година Заедно със своите съдружници, Сръбската прогресивна партия държи болшинство от 164 места в 250-членния парламент.

Националистически надъхан по време на войните през 90-те години, след това Вучич прегърна проевропейски политики и разгласи присъединението на Сърбия към Европейския съюз за своя стратегическа цел. Той също по този начин поддържа тесни връзки с Русия и Китай.
 Президентът на Сърбия напуща лидерския пост в партията
Президентът на Сърбия напуща лидерския пост в партията

Вучич: Няма да има Майдан в Белград
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР