Сръбският президент Александър Вучич заяви, че смята бомбардировките на НАТО

...
Сръбският президент Александър Вучич заяви, че смята бомбардировките на НАТО
Коментари Харесай

Вучич: Наричам бомбардировките срещу Югославия с истинското име - престъпление

Сръбският президент Александър Вучич съобщи, че счита бомбардировките на НАТО против СР Югославия през 1999 година за закононарушение, съобщи ТАСС. Вучич сподели това в град Лучани по време на оглед на последствията от наводненията в централните региони на страната.

Ще припомня, че аз назовавам бомбардировките с същинското име - закононарушение. Едва когато аз станах президент, стартира да се отбелязва годишнината от експанзията и започнаха да отдават респект на починалите, сподели Вучич в отговор на молба да разяснява думите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за бомбардировките.

По думите на президента " експанзията на НАТО не е имала и няма да има постфактум опрощение нито в интернационалното право, нито на морално ниво ".

По-рано в изявление за сръбския в. " Политика " Столтенберг повтори позицията на алианса, че бомбардировките са били нужни и законни, тъй като са спрели насилието.

" Знам, че НАТО към момента провокира несъгласия в Сърбия. За мнозина още са мъчителни спомените за въздушната акция през 1999 година Още по-тежко е за тези, които са изгубили обичани хора. Всеки загубен почтен живот е покруса. Дълбоко съжаляваме за това ", сподели Столтенберг за " Политика ".

Той повтори това, което сподели по време на визитата си в Сърбия предишния октомври, че " тази акция в никакъв случай не е била ориентирана против сръбския народ ".

" Напротив. Целта беше да се защитят цивилните в по-широкия район, като бъдат спрени дейностите на режима на /президента Слободан/ Милошевич, които интернационалната общественост беше осъдила. Никога не трябва да забравяме предишното, само че би трябвало да се учим от него и да го оставим зад себе си ", акцентира Столтенберг.

На 10 юни 2019 година се навършиха 20 години от края на военната интервенция на НАТО против СР Югославия, почнала на 24 март 1999 година Като основна причина за интервенция " Съюзна мощ " управлението на алианса посочи " попречване на геноцида на албанското население в Косово ". /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР