Сръбският президент Александър Вучич свика извънредно заседание на националния съвет

...
Сръбският президент Александър Вучич свика извънредно заседание на националния съвет
Коментари Харесай

Едно убийство и много напрежение

Сръбският президент Александър Вучич свика изключително съвещание на националния съвет по сигурността

Още по тематиката
Европейски Съюз върна погледа си към Западните Балкани

Лидерите на съюза потвърдиха анагажимента си към страните в района, само че пожелаха взаимност в дейностите
13 юли 2017
Управляващите в Косово завоюваха сложна изборна победа

Рамуш Харадинай е водещ претендент за министър председател, въпреки да е търсен издирван от сръбските управляващи като някогашен пълководец на Армията за избавление на Косово
12 юни 2017 " През последните две години в Митровица сме имали над 50 случая на запалени коли, произшествия с хвърляния на ръчни гранати и две неразкрити убийства. Всичко това се е случило на територия от два и половина квадратни километра, напълно покрита от охранителни камери. Очевидно е, че полицията се опасява да преследва причинителите или причинителите са от средите на службите за сигурност. " Това е откъс от изявление на косовския сръбски политик Оливер Иванович за в. " Време " от края на септември 2017 година Днес неговото ликвидиране попълня черната хроника на дребната, несигурна и взривоопасна територия.

Разстрелът на Иванович пред централата на партията му в Косовска Митровица накара сръбската делегация да прекъсне техническия разговор с Прищина в Брюксел, провеждан с посредничеството на Европейски Съюз. Всичко това изостря обстановката в района във време, когато България пое ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз и разгласи, че Западните Балкани са главен фокус. Среща на върха ЕС-Западни Балкани е планувана за 17 май в София, а на следващия ден министър председателят Бойко Борисов ще показа целите на българското председателство пред Европейския парламент в Страсбург. Днес Борисов скоростно излезе с декларация, изрично осъждаща убийството на Иванович, и организира телефонен диалог със сръбския министър председател Ана Бърнабич.

Инцидентът евентуално ще докара до усилване на етническото напрежение в Косово, тъкмо когато разговорът сред Белград и Прищина трябваше да се възобнови поради новите старания да се възобновят европейските вероятности на района. През 2013 година и двете страни в спора се съгласиха да вземат участие в диалози под егидата на Европейски Съюз за нормализиране на връзките, което е основно изискване за отбелязването на прогрес за участие в съюза.

Акт, грозящ стабилността

Неизвестни причинители са простреляли Иванович - водач на " Сърбия, народна власт, правдивост ", който по-късно е умрял в болница. Той бе изправен пред още един правосъден развой за хипотетични военни закононарушение против етнически албанци, осъществени през 1999 година През януари 2016 година бе наказан на девет години затвор, само че присъдата бе анулирана от апелативен съд година по-късно.

В отговор на убийството сръбският президент Александър Вучич свика изключително съвещание на националния съвет по сигурността. Сръбският външен министър Ивица Дачич назова случилото се " терористичен акт, грозящ стабилността освен на Северно Косово, само че и на целия район ". " Настояваме полицията да реагира и да арестува причинителите на този терористичен акт. Най-важното нещо е запазването на мира в Косово ", декларира Дачич, представен от осведомителната организация Beta. Белград е изискал да взе участие в следствието в Косово и настрана ще извърши свое лично следствие.

Според ръководителя на сръбската държавна работа за Косово Марко Джурич офанзивата е " опит да бъдат потопени в безпорядък сърбите в Косово ". " Това е нахлуване против всички сърби, с цел да ги тласне към пъкъла на нов спор. Напускаме техническия разговор и се връщаме в страната поради убийството ", разяснява Джурич пред ТАНЮГ.

Борисов осъди убийството

Премиерът Бойко Борисов осъди убийството на Иванович. " Очаквам политическите елити и всички жители да проявят зряла възраст и въздържаност. Върховенството на закона не може да се слага под подозрение и имам вяра, че отговорните за това закононарушение ще понесат своята отговорност. Убеден съм, че разговорът сред Белград и Прищина няма опция и не би трябвало да се позволява сходни актове да го попречват ", показва Борисов.

Косовският президент Хашим Тачи също осъди убийството и прикани органите на реда да изправят причинителите пред закона допустимо най-скоро. Той изиска жителите на всички общности в северните елементи на страната да сътрудничат на полицията.

На фона на създалото се напрежение ръководителят на делегацията на Европейски Съюз в Сърбия Сем Фабрици прикани и двете страни да запазят успокоение. " Европейски Съюз упорства управляващите в Косово да не се двоумят и да положат всички старания, с цел да изправят отговорните пред съда ", споделя Фабрици, представен от Balkan Insight.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР