Сръбският президент Александър Вучич разпореди привеждането на всички части на

...
Сръбският президент Александър Вучич разпореди привеждането на всички части на
Коментари Харесай

Вучич обяви пълна готовност на армията заради арести в Косово


Сръбският президент Александър Вучич разпореди привеждането на всички елементи на сръбската войска в положение на цялостна бойна подготвеност. Причината са арести на сърби в Косово.

Най-малко петима сърби са задържани тази заран от косовските специфични елементи за хипотетично присъединяване в проведената престъпност. Арестите бяха осъществени във всичките четири сръбски общини в северната част на Косово, предават БГНЕС и РТС.

Според друга информация задържаните досега са шестима сръбски членове на косовската полиция – трима в Митровица, двама в Звечан и един в Зубин Поток.

По-рано Министерството на вътрешните работи на Сърбия сложи специфичните полицейски елементи в цялостна подготвеност. Заповедта е издадена след нападението на специфичните полицейски елементи на косовската полиция в северната част на републиката.

Директорът на сръбската държавна канцелария за Косово Марко Джурич заяви, че косовските специфични елементи с оръжие в ръка са нападнали северно Косово „ за да заплашват и да провокират суматоха с арестите “. Той добави, че е имало изстрели.

В северната част на град Косовска Митровица огромен брой жители се е събрал на централния площад.

„ Сърбия би трябвало да признае, че към този момент не управлява обстановката в Косово “, съобщи Вучич в изказване пред сръбския парламент.

В допълнение, президентът акцентира, че Сърбия би трябвало да избере по какъв начин ще продължат да се развиват връзките с Косово – запазването на замразения спор или развиването на контакти с непризнатата република.

“Реших да не не преставам с лъжата и самозаблудата, споделих на всички, че няма сръбско държавно управление, няма наше държавно управление в Косово и Метохия, което е извънредно значимо за опазването на здравето и образованието, и би трябвало да спрем да лъжем личното си общество “, сподели Вучич.

В същото време той означи, че поддържа контактите и подобряването на връзките с Косово.

Освен това Вучич съобщи, че Сърбия е претърпяла огромно национално проваляне, изгубила е територия и е претърпяла обилни стопански загуби.

Обръщението на Вучич към Народното събрание и нацията за ситуацията в Косово и Метохия продължи повече от два часа. Председателят Мая Гойкович, членове на държавното управление, водени от министър-председателя Ана Бърнабич и представители на дипломатическия корпус участваха на речта на президента. Извънредното съвещание на Скупщината беше бойкотирано от представители на няколко опозиционни партии, обединени в Съюза за Сърбия, като от общо 250 депутати участваха 156.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР