Сръбският президент Александър Вучич отрече геноцида в Сребреница при срещата

...
Сръбският президент Александър Вучич отрече геноцида в Сребреница при срещата
Коментари Харесай

Вучич отрече геноцида в Сребреница пред помощник-държавния секретар на САЩ О'Брайън

Сръбският президент Александър Вучич отхвърли геноцида в Сребреница при срещата си с почитан чиновник на Съединени американски щати.

" Сърбия и Съединени американски щати нямат единодушие по въпросите за Косово и Сребреница ", съобщи Вучич след диалози с помощник-държавния секретар на Съединени американски щати Джеймс О`Брайън.

През лятото на 1995 година, в предпазения анклав Сребреница, силите на босненските сърби, командвани от Радко Младич, за часове избиват над 9 000 души - босненски мюсюлмани. До момента са разпознати телата на близо 8 800 от тях, които са заровени в Поточари.

Що се отнася до резолюцията на Организация на обединените нации за геноцида, която ще бъде гласувана през месец май, Вучич изясни, че двамата са я обсъждали дълго време и е " изключително угрижен " по този въпрос.

" Знам какво значи тя и по какъв начин ще наруши връзките в района. Не забравяйте, че това беше взето като решение на един народ против различен народ в границите на самата Босна и Херцеговина. " - уточни той.

Вучич твърди, че въпросът за тази резолюция е бил нелегално изместен от Съвета за сигурност в Общото заседание на Организация на обединените нации.

" Казах на О`Брайън в лицето му всичко, което е значимо за нашите жители. Колко мъчно е това, което се случва, за сръбския народ. " - съобщи президентът на Сърбия.

Той сподели още, че Белград не възнамерява инвазия против Косово.

" Съгласни сме, че е доста значимо да се запазят мирът и стабилността. Обещах, че Сърбия ще се държи отговорно и съществено, и обясних какви неистини идват от тези, които приказват за някаква инвазия, война, защото ние даже не считаме да участваме в такива неща. " - сподели още Вучич след диалозите.

Сръбският президент твърди, че " Държавният департамент, НАТО, Европейски Съюз и всички останали мълчат за всекидневните арести и побоища над сърби в Косово. "

" Но добре, по тази причина ще бъдат възнаградени с участие в Съвета на Европа. Казах и на господин О`Брайън - Сърбия ще се опълчи на това принуждение против сръбската страна и народ и ще се бори. Ако загубим - ще загубим, какво друго можем да създадем. " - уточни Вучич.

Припомняме, през лятото на трагичната 1995 година актуалният сръбски президент Александър Вучич е министър на информацията в кабинета на диктатора Слободан Милошевич. Пред Народното събрание в Белград Вучич декларира, че „ за всеки погубен сърбин ще бъдат по 100 босненци. “ Геноцидът в Сребреница е доказан с присъдата на Международния съд в Хага.

От своя страна Джеймс О`Брайън през днешния ден изясни, че като млад правист е работил по следствието на закононарушенията в Сребреница.

" Бях млад правист, работех по следствието на военни закононарушения и бях част от първия екип на тези, които проверяваха убийствата в Сребреница. Това е закононарушение, само че доста от причинителите бяха разследвани и наказани ", съобщи О`Брайън на конференцията.

" По това време силите на Република Сръбска и сръбското държавно управление ни подсигуряваха сигурността, а по-късно представителите на Организация на обединените нации бяха с нас, до момента в който търсехме истината. Това вършим и през днешния ден и би трябвало да се надигнем пред истината ", добави той. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР