Сръбският президент Александър Вучич нареди на армията да бъде в

...
Сръбският президент Александър Вучич нареди на армията да бъде в
Коментари Харесай

След размириците в Косово: Армията на Сърбия в максимална бойна готовност

Сръбският президент Александър Вучич подреди на армията да бъде в оптималната бойна подготвеност, откакто минимум 30 военни от мироопазващите сили бяха ранени в Косово. Полицията и войските влязоха в конфликт със сръбски протестиращи в северната част на страната, където има съществени безредици.

Дори и след края на въоръжения спор, Косово си остава разкрит нерв на Балканите. В размирното десетилетие на 90-те и разпадът на някогашна Югославия, Прищина има своята страница. Мироопазващите сили на НАТО в Косово, познати още като КейФОР, са там от 99-а година, с цел да обезпечават стабилността и мира в района след края на спора.

Десет години по-късно Косово разгласи самостоятелност. Новата страна беше приета от Съединените щати и по-голямата част от Европейския съюз, само че не и от Сърбия и Русия. Напрежението там към момента тлее. 90% от популацията е от етнически албанци, само че в северната част, където избухнаха размириците, болшинството от хората са със сръбско съзнание. Те не признават независимостта на Косово и още смятат Белград за своя столица.

Сълзотворен газ и саморъчно направени гранати полетяха към мироопазващите сили на КейФОР. В резултат, десетки военни на НАТО са с пострадвания, измежду които фрактури и изгаряния от самоделно направените бомбички. Сръбският президент Александър Вучич приведе армията в най-висока степен на подготвеност.

„ Призовавам сърбите в Косово - аз знам по какъв начин се усещат и какъв брой им е мъчно, да не влизат в спор с НАТО. Не тъй като се опасявам или тъй като някой от нас се опасява, никой от нас персонално няма какво да губи, а тъй като това е, което Курти желае най-вече ”, уточни Вучич.

Какво в действителност се случи - стачкуващите – етнически сърби, отхвърлиха да пуснат новоизбрания градоначалник, който е албанец, до работното му място. През април самите те отхвърлиха да отидат до изборните урни, бойкотираха вота и по този начин, макар че етническите сърби в Северно Косово са болшинство, за кметове бяха определени етнически албанци, при изборна интензивност под 4%.

Косовският министър председател Албин Курти укори управляващите в Белград, че са подстрекавали косовските сърби да бойкотират локалния избор. Европа и НАТО реагираха остро на офанзивите против мироопазващите сили.

„ Призовах и двете страни да вземат ограничения за деескалация на напрежението неотложно и абсолютно. Насилието в Европа така и така е прекалено много през днешния ден. Не можем да си позволим още един спор. Надявам се гласът ми да бъде чут ”, разяснява Жозеп Борел.

Един различен глас, или по-точно писана тирада, обиколи целия свят – тази на международния тенис първенец Новак Джокович. След мач на „ Ролан Гарос ” той написа на сръбски върху една от камерите: „ Косово е сърцето на Сърбия. Спрете насилието ”.

„ Това е най-малкото, което мога да направя. Като обществена персона, без значение в коя сфера, усещам отговорността да изразя поддръжката си. Особено, като наследник на мъж, роден в Косово. Чувствам потребност да изразя поддръжката си към нашите хора и към целостта на Сърбия ”, съобщи Джокович.  

Организаторите на „ Ролан Гарос ” оповестиха, че няма публични правила на Големия шлем за това какво играчите могат или не могат да кажат. През януари на шампионата в Австралия бащата на Джокович се снима с почитатели, които държат в ръцете си съветски флагове.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР