Сръбският министър за иновациите Ненад Попович съобщи днес за Танюг,

...
Сръбският министър за иновациите Ненад Попович съобщи днес за Танюг,
Коментари Харесай

Сърбия ще започне производство на ваксина Спутник V до 20 май

Сръбският министър за нововъведенията Ненад Попович заяви през днешния ден за Танюг, че до 20 май Сърбия ще стартира произвеждане на съветската ваксина против ковид Спутник V в Института по вирусология Торлак.
Попович сподели, че това е доказано през днешния ден на среща в Москва с съветския министър на индустрията и търговията Денис Мантуров, на която е разисквана организацията на производството.

Попович посочи, че Сърбия ще бъде първата страна в Европа, която ще създава съветската ваксина и ще може да я изнася в цяла Европа.

Министърът сподели, че в изработването на програмата за организация на производството са взели участие най-компетентните институти в Русия и на първо място института Гамалея, който е основал имунизацията Спутник V, Руският фонд за директни вложения, съветското министерство на индустрията и търговията и цех Гемериум, от който Сърбия получава имунизациите.

Попович сподели, че в първата фаза в Сърбия ще бъдат създадени 4 милиона ваксини. Според проекта до края март би трябвало да бъде подписано съглашение с съветските сътрудници за трансфер на технологии, а до 16 април в Сърбия ще дойдат дребни количества от субстанцията, от която ще бъдат направени пробните серии от съветската ваксина в Сърбия, които ще бъдат пратени назад в Русия за разбор в институт Гамалея. Тестването ще продължи 21 дни, а след потвърждаване на редовността на имунизациите, Русия ще стартира постоянна доставка на по-големи количества от субстанцията за произвеждане на имунизацията.

В първата фаза в Сърбия ще се прави единствено разфасоването на имунизацията и дистрибуцията й в Сърбия и района. При идната фаза в Сърбия ще се създава и самата субстанция, евентуално до края на тази година, сподели Попович.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР