Сръбският бизнесмен Драган Шолак, който чрез Юнайтед Груп, притежава Нова

...
Сръбският бизнесмен Драган Шолак, който чрез Юнайтед Груп, притежава Нова
Коментари Харесай

Сръбски медии: United Group се продава, BC Partners трескаво търси купувач на задлъжнелия собственик на Виваком

Сръбският предприемач Драган Шолак, който посредством " Юнайтед Груп ", има " Нова тв "

Свързани публикации: Скандален сърбин и офицери от Централно разузнавателно управление на САЩ купуват Нова телевизия

Инвестиционният фонд BC Partners желае да се отърве от Драган Шолак и да продаде своя дял в United Group, само че не може да откри покупател, оповестяват сръбските медии Politika.rs, Informer.rs, Telegraf Business и други Най-притеснителното за фонда е държанието на сърбина Шолак, което в бизнес кръговете се разказва като „ рисково “. Лондонският фонд откупи дял в United Group от американската група KKR през 2019 година за 2.56 милиарда евро, която има дял в групата от март 2014 г. 

Петгодишният цикъл на присъединяване на BC Partners в United Group е към края си и това е нормалният интервал за „ излизане “ от инвестицията. Според източници на медията покупател е трябвало да бъде открит още през декември тази година, само че това не се случило, тъй като „ никой не желае да прави бизнес с Шолак “. Основната причина са отговорностите на групата, които през 2022 година са нарастнали до 7.13 милиарда евро, написа медията, цитирайки гръцката Capital.gr и формалните финансови резултати на групата. Според разбор на американската капиталова банка JP Morgan, загубите на United Group са се нараснали от 103.35 млн. евро през 2021 година до цели 227.03 млн. евро. Неофициалните данни сочат, че през 2023 година загубата ще доближи 400 млн. евро, написа Politika. 

Сръбското издание цитира и случая с Capital.gr – гръцката медия, която заяви за неприятното финансово положение на групата на Шолак. След обявата, United Group стопира всички рекламни бюджети, а на редакцията е изпратено предизвестие да спре да отразява групата, твърди Politika. Особено терзание в вложителите на групата буди загубата на клиенти на всички пазари, с изключение на Словения, на които United оперира – чака се през 2024 година пазарният дял на оператора SBB в Сърбия да падне до под 40%, до момента в който в интервала 2000-2018 година е бил на процедура монополист и най-големия снабдител на интернет и телевизия. 

Сред аргументите за този спад е и растежът на главния съперник Телеком Сърбия, както и апетитът на Шолак да господства пазара в Гърция и България, което вкара групата в дългова серпантина. Според Politika Шолак е оповестил война на Телеком Сърбия и работи с най-големите лобистки компании в Съединени американски щати и Европейски Съюз, с цел да атакува телекома в опит да забави растежа му. Най-силното му оръжие са медиите – в Сърбия Шолак има N1 и Nova, които непрекъснато нападат конкуренцията. Този метод е подложен на критика дори в Хърватска, където порталът Медия Дейли сподели, че „ медиите от групата United намерено манипулират истината в полза на своите притежатели “. В България United Group има Нова телевизия, както и групата Нетинфо, в която влизат редица уеб сайтове и вестници като Телеграф, DarikNews, Vesti и други, които отразяват положително всяка стъпка на телекома Виваком в съвсем всеки уебсайт.

В България United Group купи Виваком за астрономичната сума от 937 млн. евро от притежателя, обвързван с съветската VTB Bank и Delta Capital International. Медиите Шолак си купи непосредствено от поставените лица на някогашните ръководещи, част от които глобени по интернационалното право. 

Сръбските медии оповестяват, че United Group е влезнала във война и с австрийците в лицето на А1 България, част от Телеком Австрия, която алармира Европейска комисия и австрийското държавно управление за опита за придобиване на Булсатком посредством основаването на „ невъобразим в България монопол “, макар големия консолидиран пазарен дял от над 60%. 

В допълнение на това BC Partners са обезпокоени и от дейностите на групата в Северна Македония, където машинациите на компанията Total TV Makedonija доведоха до това финансовата полиция да връхлети в офисите и да направи обиск, като със случая се занимават 38 финансови инспектори. Проблеми има и в Гърция, написа Politika. През юли тази година вестникът To Vima разгласи, че United Group е взела 100 млн. евро от Европейски Съюз за план за развиване на оптична и 5G мрежа в Гърция, само че „ десетки месеци по-късно няма никакъв прогрес по плана “ 

Най-големият конфликт сред BC Partners и United Group има на равнище Шолак и гръцкия съучастник Никос Статопулос, които не стопират да приказват един против различен, твърди гръцкия портал In.gr. Според гръцките медии Статопулос е неудовлетворен от метода, по който United Group ръководи бизнеса по „ балкански правила “.  Шолак също бил неудовлетворен, тъй като гръцкият му сътрудник е заречен големи вложения в Гърция поради околните връзки с премиера Мицотакис, само че те не са се осъществили. 

Следвайте " Гласове " в Телеграм

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР