Сръбските власти са събрали около около 13 500 единици оръжие,

...
Сръбските власти са събрали около около 13 500 единици оръжие,
Коментари Харесай

13 500 единици оръжие са били предадени доброволно на сръбските власти

Сръбските управляващи са събрали към около 13 500 единици оръжие, които са били предадени от жителите след всеобщите стрелби този месец, заяви Асошиейтед прес. Сред предадените оръжия има ръчни гранати, автомати и противотанкови ракетни установки.

Властите оповестиха едномесечен интервал на прошка за жителите, в който да предадат нерегистрираните оръжия, с цел да не бъдат наказани на затвор като част от битката против притежанието на незаконни оръжия, подета от управляващите след двете всеобщи стрелби в страната, при които починаха 17 души, доста от които деца, съобщи Българска телеграфна агенция.

При първия случай 13-годишно момче донесе в учебно заведение в центъра на Белград два револвера на татко си и коктейли Молотов и умъртви осем възпитаници и охранител. Други шест възпитаници и един преподавател бяха ранени. Ден по-късно 21-годишен мъж стреля в три села край град Младеновац, на към 40 км южно от Белград, като умъртви осем души и рани 14. 

Президентът Александър Вучич придружи през днешния ден висши полицейски чиновници край град Смедерево, на към 50 км южно от столицата Белград, където бяха показани доста от предадените оръжия.

Вучич съобщи, че почти половината от събраните оръжия са противозаконни, а другата половина са регистрирани оръжия, които жителите въпреки всичко са предали. Той добави, че оръжията ще бъдат изпратени в сръбските оръжейни фабрики за вероятно потребление от въоръжените сили.

" След 8 юни страната ще реагира с наказателни дейности и глобите ще бъдат доста строги ", предизвести президентът, имайки поради интервала след амнистията. " За какво е нужно на някого автоматизирано оръжие? Или всички тези оръжия? ", запита той.

Смята се, че Сърбия е на едно от първите места в Европа по брой на оръжия на глава от популацията. Много от тях са останали от времето на войните през 90-те години на предишния век и са притежавани нелегално. 

Сред другите ограничения, които управляващите ще ползват, са по-строг надзор върху притежателите на оръжие и стрелбищата. 

Вучич отхвърли през днешния ден апелите на опозицията за оставка на министъра на вътрешните работи Бранислав Гашич, само че позволи опцията държавното управление да подаде оставка и той да разгласи предварителни избори на протест, плануван за 26 май в Белград.

" Нямаме желание да сменяме (министъра на вътрешните работи) Гашич, който прави чудесна работа ", сподели Вучич и зададе въпроса къде е сбъркала полицията.

Опозиционни политици упрекват популистките управляващи на Вучич, че подклаждат принуждение и език на омразата против критиците, популяризират агитация в главните медии и постановат автократично ръководство във всички институции, което съгласно тях подклажда разделянето в обществото, отбелязва организацията. 

В петък протестиращи в Белград блокираха основен мост и автомагистрала в столицата, с цел да слагат настояванията си. Протести се организираха и в други сръбски градове и обитаеми места в израз на тъга и яд против стрелбите и популистките управляващи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР