Сръбската полиция задържа във вторник сръбски политик, който каза, че

...
Сръбската полиция задържа във вторник сръбски политик, който каза, че
Коментари Харесай

Сръбската полиция задържа политик, замесен в престрелката в Косово

Сръбската полиция задържа във вторник сръбски политик , който сподели, че е взел участие в смъртоносна , и го съобщи на белградски прокурор, се споделя в изказване на вътрешното министерство на страната.

Напрежението сред Белград и Прищина се увеличи от 24 септември, когато към 30 въоръжени сърби се покрай северното косовско село Банска, което докара до престрелка с косовската полиция.

Трима нападатели и един косовски служител на реда бяха убити.

Престрелката провокира нова интернационална угриженост по отношение на стабилността в Косово, което е с етническо албанско болшинство и разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година след партизанско въстание и интервенция на НАТО през 1999 година

Около 50 000 сърби, които живеят в Северно Косово, не признават институциите на Прищина и виждат Белград като своя столица . Те постоянно са влизали в конфликти с косовската полиция и интернационалните мироопазващи сили, само че насилието от предишния месец беше най-лошото от години.

Милан Радойчич , вицепрезидент на партията Сръбска листа, която е преобладаваща в Северно Косово, по-късно призна, че е взел участие в престрелките , като сподели, че е пристигнал в Косово с групата, " с цел да насърчи сръбския народ да се съпротивлява на терористическия режим на Албин Курти ". Миналата седмица той беше разпитан от сръбската полиция поради изявленията си.

В изказване във вторник сръбското вътрешно министерство сподели, че полицията е " претърсила жилището и други пространства на Милан Радойчич " , който е арестуван.

" Същият човек е отведен във Върховната прокуратура в Белград ", се споделя в изказването, без да се оферират повече детайлности.

Адвокатът на Радойчич Горан Петрониевич не можа да бъде открит незабавно за коментар. В неделя Петрониевич сподели, че се надява прокуратурата да не стартира произвеждане против клиента му, защото няма правни учредения.

Властите в Прищина упрекнаха Белград, че дава финансова и практическа, нещо, което сръбските управляващи отхвърлиха. Косово и западните страни също упрекнаха Сърбия в струпване на военно наличие в така наречен Наземна зона за сигурност, линия с широчина 5 километра в Сърбия по границата с Косово.

В понеделник командващият армията на Сърбия военачалник Милан Мойсилович сподели, че страната е изтеглила някои войски.
 Косово: Сърбия се държи като Русия преди нахлуването в Украйна
Косово: Сърбия се държи като Русия преди нахлуването в Украйна

Това сподели косовският външен министър, призовавайки Европейския съюз да предприеме дейности против Белград
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР