Спускаемата капсула (вдясно) на Варда. Photo credit : Varda Space

...
Спускаемата капсула (вдясно) на Варда. Photo credit : Varda Space
Коментари Харесай

Нов сблъсък между регулатор и частник: капсулата на Варда не може да се върне на Земята

Спускаемата капсула (вдясно) на Варда. Photo credit: Varda Space

На фона на грандиозния триумф на астероидната задача на НАСА “Озирис-Рекс ”, друга възвръщаема задача не може да се завърне на Земята – и то не по механически аргументи. Федералната авиационна администрация отхвърля да издаде лиценз за кацането на капсулата на Варда – компанията, съоснована от българина Делян Аспарухов.

Това напълно не е първият конфликт сред частната галактическа промишленост и американските регулатори. Вторият “Старшип ” на Илон Мъск е в техническа подготвеност за полет, минал е през последното си (статично огнево) тестване, само че с цел да може да излети, наземната площадка би трябвало да бъде сертифицирана от организацията за рибовъдство и дивеч. Това е развой, който може да отнеме от 30 до 135 дни. Вчера Федералната информационна комисия лицензира “Старшип ” за полет през 2024 година, което на практика отстрани вероятността за старт до Нова година.

“Неприемливо е ”, разяснява Мъск. “Абсурдно е, че СпейсЕкс може да построи ракета по-бързо от това те да си трансферират документите ”.

Що се касае до Варда, капсулата съдържа първото създадено в космоса лекарство ритонавир. Според компанията всички системи на борда на галактическия транспортен съд са в чудесно положение и той може да престои в космоса още година. Това дава задоволително време на компанията да се разбере с регулатора и да получи стремежи лиценз.

Напомням на читателите, че задачата на Варда излетя на 13 юни тази година и първичните проекти предвиждаха тя да се завърне на Земята още в средата на юли.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР