Спрямо 2632 души са използвани специални разузнавателни средства, според доклада

...
Спрямо 2632 души са използвани специални разузнавателни средства, според доклада
Коментари Харесай

Бюрото за контрол на СРС: Спрямо 2632 души са използвани специални разузнавателни средства

Спрямо 2632 души са употребявани специфични разследващи средства, съгласно отчета за 2021 година на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства (НБКСРС). Това заяви ръководителят на бюрото Пламен Колев, при показване на годишния отчет за 2021 година в парламентарната комисия за надзор над службите за сигурност, използването и потреблението на специфичните разследващи средства и достъпа до данните по Закона за електронните известия.

За предходната година са направени 4580 претенции за потребление на СРС, по които съдиите са постановили 4056 позволения и 524 отхвърли.  В съпоставяне с 2020 година настояванията са намалели със 788  или 14,68%. В резултат на приложените СРС са направени 1007 броя материални доказателствени средства.

През 2021 година са употребявани СРС във връзка с 2632 души, до момента в който през 2020 година те са били 3042. Използвани са СРС по повод и на 129 обекта за определяне самоличността на лица, за които има данни, че приготвят или са направили тежко съзнателно закононарушение. Общият брой позволения за използване оперативни начини за 2021 година е 11963. Разрешени са 3496 наблюдения, 3796 подслушвания и 3500 проследявания.

Най-много претенции за използване на СРС е имало Министерство на вътрешните работи – 53,08% от общия брой, а прокуратурата - 33,86%. Стойностите за 2020 година и 2019 година са аналогични, с разлика от няколко %.  Европейските делегирани прокурори са декларирали 0,09% от общия брой процедури за използване на СРС, ДАНС – 10,02%, а КПКОНПИ  - 0,59% от общия брой.

Главният прокурор е отправил две претенции за използване на СРС, по отношение на двама души, и е получено позволение.

Видно от данните, през последните три години процедурите и исканията  за използване на СРС са намалели доста. В съпоставяне с 2020 година процедурите са намалели с 435, а настояванията - със 788. В съпоставяне с 2019 година понижението на процедурите е с 808, а на исканията  - с 1459, се показва в отчета на НБКСРС.

През 2021 година СРС са употребявани най-често по отношение на закононарушения за проведена незаконна група – 1732, опиати – 787, акцизни артикули – 197, обири – 167, рушвет – 104, по Глава първа от Наказателен кодекс за закононарушения против републиката – 262, при които има нарастване спрямо миналата година

От бюрото регистрират още, че през последните години броят на лицата, по отношение на които се употребяват СРС, понижава, както и че са били повишени критериите при издаване на позволения за използване на СРС.

През 2021 г.  са постъпили най-вече претенции за разрешаване потреблението на СРС в Специализирания съд – 2327 и са постановени 235 отхвърли.

Според НБКСРС, главните аргументи за постановяване на отводи от всички съдилища се дължат на липса или непълнота на данните за съпричастност на лицето към описаната незаконна активност, липса на данни за съществуване на ОПГ, липса на претекстове за неспособност или изключителни компликации за събиране на нужните данни без потребление на СРС, непосочване на постигнатите резултати в настояванията за продължение периода на използване, и други

През 2021 година, НБКСРС извърши 291 инцидентни инспекции за непозволено използване на СРС. Постъпили са 142 сигнала от жители с изказвания, че по отношение на тях са прилагани непозволено СРС. По отношение на 149 лица Националното бюро се е самосезирало. Приключени са 246 от тях. По 33 преписки инспекциите не престават през 2022

Направените инспекции от НБКСРС демонстрират пропуски, в процедурите по Закона за СРС при някои случаи. Установено е, че органите, които вършат претенции, не показват съответен състав на закононарушение по Наказателния кодекс, поради което се желае използване на СРС, а настояванията съдържат изложение на обстоятелства и условия, сочещи реализирането на незаконна активност. При някои претенции е засечена незадоволителна аргументираност в настояванията за квалифициране на осъществяваните действия като тежки закононарушения от допустимите в закона, както и липса или незадоволителна информацията за съпричастност на лицата към описаната в настояванията незаконна активност.

НБКСРС е открило и практики, които смята, че следва да бъдат поправени, да вземем за пример - искане от заявителя за предварително преустановяване използването на СРС заради реализиран резултат, само че не се желае правене на ВДС и в отчета до съдията не се разказва какъв е резултатът; искане за изпозлване на СРС без да е стимулирана нуждата за необходимост и други.

По време на съвещанието на парламентарната комисия заместител основният прокурор Даниела Машева, ръководителите на Апелативната спецпрокуратура Ивайло Ангелов и на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова, както и зам.-председателят на Спецсъда Пламен Панайотов, показаха терзанията си от закриването на профилираните правосъдни органи по отношение на делата, по които са прилагани или се ползват СРС. Според тях множеството проблеми са механически, свързани със периоди и подготвеност, като настояха за законови промени и обявиха също, че ще показват експертните си оферти за законови редакции.

„ Проблемите които стоят пред нас, са доста огромни, желая да извърша закона, само че съм в справедлива неспособност да го направя “, сподели Валентина Маджарова, представена от Българска телеграфна агенция. Според Даниела Машева използването на закона в настоящия му тип ще докара до неспазване на Наказателно-процесуален кодекс, Закон за съдебната власт и неспазване на периодите заложени в тях.

Преди дни основният прокурор Иван Гешев изиска мнение от Народното събрание и Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства по отношение на процедурите по прекратяване потреблението на Специални разследващи средства (СРС) и унищожаването им след закриването на Специализираната и Апелативната профилирана прокуратури.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР