Спряхме колата до голямата червена сграда! Така млади варненци обясняват

...
Спряхме колата до голямата червена сграда! Така млади варненци обясняват
Коментари Харесай

Един кът от центъра на Варна с близо 100 години разлика

Спряхме колата до огромната алена постройка! Така млади варненци изясняват мястото, където са паркирали. То е покрай пешеходната, до хотел " Черно море “, до Морската градина, до Фестивалния комплекс. Тези млади варненци не подозират, че това място носи доста огромен исторически заряд. Това е и днешния воин в рубриката на Varna24.bg – " Преди и в този момент “.

Голямата алена постройка, за някои доста красива, за други не чак толкоз (но архитектурата като част от изкуството не има и не носи справедливи, а само субективни нотки) се намира на ъгъла на улиците " Петко Каравелов “ и " Братя Миладинови “.

Там преди стотина години е била издигната постройката на мъжкия френски лицей " Сен Мишел ". Тя е строена на няколко стадия през 1912, 1914, 1922 година по план на бележития арх. Дабко Дабков. Повечето постройки в региона са част от колежа. Днес съществува единствено параклисът " Сен Мишел " на бул. " Княз Борис І " и тогавашната дирекция на учебното заведение, долепена до параклиса на ъгъла с ул. " Македония ". На остарялата фотография от нашия колаж единствено тези две постройки са забележими в наше време.

През 1933 година мъжкият католически лицей “Сен Мишел " придобива статут на действителна гимназия. В колежите с изключение на български деца се учат и от арменски, еврейски, гръцки и други фамилии.

След 9 септември в тази постройка е настането учебно заведение " Антон Страшимиров ". Там децата са учили в начален курс на образование - от 1-ви до 4-ти клас. През 1975 година се позволява от Градски национален съвет, разкриването на главно учебно заведение за потребностите на многолюдния комплекс " Георги Петлешев “. Комисията по наименованията дава името " Антон Страшимиров “. На 15 септември 1976 година учебното заведение посреща първите 684 възпитаници, в началото в постройката на СПТУ “Кольо Фичето “, през днешния ден Професионална гимназия по строителство " Кольо Фичето “, а от ноември 1976 година влиза в ново издигнатата постройка.

В имота има и още една постройка, която не се вижда на остарелия фотос. Тя е по ул. " Братя Миладинови “. В нея от 5 април 1955 година се е помещавал Институтът за рационализиране на учителите (сега Департаментът за информация, подготовка и продължаващо обучение (ДИКПО) - гр. Варна).

Вижте  " Преди и в този момент "  от предната седмица ТУК
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР