Справка за състоянието на оперативната обстановка на територията на ОД

...
Справка за състоянието на оперативната обстановка на територията на ОД
Коментари Харесай

Статистиката сочи: Престъпността рязко спадна по време на извънредното положение

Справка за положението на оперативната конюнктура на територията на ОД Министерство на вътрешните работи Пловдив от началото на изключителното състояние досега демонстрира доста забавна фактология. А точно - че престъпността фрапантно е спаднала, откогато страната е в изключително състояние. Дали злосторниците и контингентът се е стреснал от ограниченията или пък няма по какъв начин да крадат или ограбват до момента в който хората са си по домовете - това е въпрос на разбор. Сигурното е, че освен под тепетата, а и в останалата част на България статистиката е сходна.

А ЕТО И КАКВО ДОКЛАДВАТ ОТ ОД Министерство на вътрешните работи ЗА ПЛОВДИВ:

От 13.03.2020 година до 02.04.2020 година на територията на ОД Министерство на вътрешните работи Пловдив са регистрирани общо 247 закононарушения, с 238 по-малко от аналогичния интервал на предходната година (485) и със 191 по-малко от предходния месец на 2020 година (438).

Разкрити са причинителите на 44 закононарушения от посочения интервал, както и причинителите на още 28 закононарушения, осъществени в предишен на обсъждания интервал. За съпоставяне през втората половина на март 2019 година са разкрити 160 закононарушения, а през втората половина на предишния месец – 143 закононарушения. Спрямо 2019 година записаните закононарушения са намалели близо на половина. Същото е понижението и по отношение на месец февруари тази година.

През обсъждания интервал по престъпна линия на територията на ОД Министерство на вътрешните работи Пловдив са регистрирани общо 213 закононарушения, което е със 157 по-малко от предходния месец на 2020 година (370). През предходната година по същото време те са били 430 броя, което в този момент е с 217 броя по-малко от аналогичния интервал. Разкритите за обсъждания интервал закононарушения са 43, към тях може да прибавим и още 21 разкрити закононарушения, осъществени в предишен на обсъждания интервал. През втората половина на предишния месец са разкрити 135 закононарушения. Отчита се спад на записаните закононарушения – съвсем на половина по отношение на 2019 година и съвсем 50% по отношение на втората половина на февруари 2020 година

През интервала кражбите на имущество остават структурно определящи за престъпната престъпност в дирекцията, макар, че се следи забележителен спад на интензивността им. Регистрирани са 58 незаконни похищения от типа при 131 бр. през аналогичния интервал на 2019 година и 93 през втората половина на февруари.

Разкрити са 10 от тях и още 8 обири, регистрирани в минал интервал. Значително са намалели домовите (10), взломни (11) и джебчийски (2) обири, както и тези на движимости и елементи от МПС(7) по отношение на 2019 г. 

През обсъждания интервал е регистриран 1 обир, който е оголен. За съпоставяне през февруари 2020 година са регистрирани 10 грабежа, от които 5 са разкрити.

Констатираният спад в осъществяването на похищенията от типа (кражби и грабежи) е подбуден от усилване на полицейското наличие в град Пловдив и региона и обстоятелството, че доста жители остават в домовете си поради наложените противоепидемични ограничения.

През обсъждания интервал са документирани 9 измами, при 13 закононарушения от типа за предходния месец и 6 закононарушения за аналогичния интервал на 2019 година

Извършените закононарушения, свързани с наркотични субстанции през обсъждания интервал са 12, при 42 през аналогичния интервал на 2019 година От тях разкрити са 7 бр.

През интервала е записано 1 съзнателно ликвидиране, при което причинителят е открит.

През отчетния интервал от органите на Министерство на вътрешните работи са установени 25 случая на ръководство на МПС след приложимост на алкохол, наркотични и упойващи субстанции – чл.343б Наказателен кодекс, при 59 осъществени през аналогичния интервал на 2019 година и при 66 бр. през месец февруари на актуалната година. Разкрити са причинителите на повече от половината закононарушения.

Констатираните случаи на ръководство на МПС в периода на наложено административно наказване са 2 бр., при 7 бр. за втората половина на месец март 2019 г.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР