Справилните стъпки цената на тока след мораториума може и да

...
Справилните стъпки цената на тока след мораториума може и да
Коментари Харесай

Румен Овчаров: И Бог да беше премиер, инфлацията щеше да се случи

Справилните стъпки цената на тока след мораториума може и да намалее. Това сподели в ефира на някогашният енергиен министър Румен Овчаров. По думите му след отпадането на мораториума няма съображение да се счита, че ще има нарастване в цената на електрическата енергия.

„ Не е належащо да се компенсират по еднакъв метод тези, които имат потребност и тези, които нямат. Задържаме цените ниски за енергийно бедните, само че дано богатите си платят. Защо даваме обезщетения на всички? Защо никой не си направи труда да се види кой е бизнесът, който изнася за чужбина, където цените с извънредно по-високи? Защо му е тогава отплата за този бизнес? Държавата не демонстрира никакъв интерес да полза производителите, които имат свърхпечалби. Защо ще се лишава облагата на АЕЦ „ Козлодуй’, а на останалите няма”, изясни той.

Ако това беше направено, щеше да има едни три милиарда повече, с които да се компенсират, тези които имат потребност и да се понижат цените, счита Овчаров.

Той добави, че не трябва да се трансферират всички проблеми върху четирите партии в ръководещата коалиция.

„ И Бог да беше министър председател, инфлацията, която я има в целия свят, щеше да се случи. Тя не е функционалност на това държавно управление. На фона на това България има една от най-широко хвърлените мрежи за подкрепяне. Подпомагаме всички- тези, които имат потребност и тези, които нямат. Пример за това е електрическата енергия. Тук покачване цени няма, няма и да има. Повишиха се квотите през последните шест месеца, в този момент още веднъж спаднаха”, сподели още той.

Румен Овчаров разяснява и избора на нов началник на Българска народна банка.

„ Преди доста време споделих, че е значимо новият шеф да е кандидатура, която събира публичното доверие. Такава беше да вземем за пример тази на Димитър Радев. Изненадан съм от държанието на „ Има подобен народ”. Веднъж издигаш претендент за премиер- не става, втори път- отново не става. Можеха да имат държавно управление още лятото, само че с цел да угодят на егото на някого, изгубиха половината от гласоподавателите си. Сега отново не престават по този начин. Така политика не се прави”, сподели той.

Овчаров изрази вяра, че ще се прояви разсъдък и ще се излезе с обща кандидатура.

„ Макара, че аз считам, че може да се остане и със настоящия началник на БНБ”, сподели още той.

Румен Овчаров е безапелационен, че избори няма да има.

„ Няма кой да смъкна сегашната коалиция, в случай че тя сама не се смъкна. Ще се намерят решения на проблемите”, добави той.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР