Справедливостта ще възтържествува. Рано или късно. Тя винаги тържествува –

...
Справедливостта ще възтържествува. Рано или късно. Тя винаги тържествува –
Коментари Харесай

Контраофанзивата срещу Мордор наближава. Ние за кои ще викаме – за хората или за орките?


Справедливостта ще спечелва. Рано или късно. Тя постоянно тържествува – даже още преди да бъде дефинирана от хората като дума в другите езици; даже още преди да се появят хората и да оцапат Земята. Даже когато десетина дребни велосираптора са разфасовали онлайн тиранозавър рекс за закуска, той, Ти-Рекс, действително си е получил заслуженото за това, че нощес е изял благ тревопасен трицератопс за вечеря.

Тази нощ руснаците изстреляха купчина крилати ракети против украински жилищни блокове. Убиха минимум 19 мирни поданици, от които 3 деца. „ Пак добре – помислих си, – че не стана като в Краматорск предходната година. “ И се ужасих от личната си мисъл – очевидно 19 ми се е видяло по-малко от 52, по-приемливо някак си.

Лошият неизбежно си получава заслуженото. Бива осъден, изяден, надвит, набит и да не изброяваме. Получава си го не от Господ Бог в другите му форми и с другите му имена. А от галактическата шаячна истина. Която, по мое непретенциозно мнение, написана с думи, звучи почти по този начин: всички ще умрем, то е ясно, само че някои ще умрат в самотност, затрупани с историческо отвращение, всеобщо омерзение, с опънати от ботокс скули, с доста пари, яхти, дворци и специфични маски против коронавирус, и единствено Данте Алегиери може да опише какво ще им се случи по-късно, до момента в който Гюстав Доре им рисува портрет натюрморт.

Демонизирам една персона, както разбрахте. Но имам право на това.

Доколко и къде по-точно положителният получава обективна премия за добротата си, още не съм подготвен да кажа – не съм бил там. Мисля върху казуса и диря обстоятелства за удостоверение, само че заобикалям да чета жития на светци, тъй като там някак си доста поучително приключва най-после, а краят още не е пристигнал. Засега.

Поуката не ни е цел. Проблемът в смисъла на справедливостта е във обстоятелството, че тя ТЪРЖЕСТВУВА постоянно СЛЕД и в никакъв случай ПРЕДИ. Гениалният кинорежисьор Стивън Спилбърг посегна един път на това предписание – в несполучливия комерсиално, само че много провокационен за въображението филм „ Специален отчет “ (Minority Report). Там три същества, двама братя и сестра (накиснати в огромна вана с жици по главите) виждаха убийствата няколко минути преди да се случат, даваха знак и – кой, в случай че не Том Круз – политаше с реактивна раница на тил, с цел да предотврати закононарушението. Винаги успяваше, закононарушенията не се случваха, убийствата понижиха до 0,1%… и нататък не е значимо, нататък е престъпен екшън за продажба на пуканки и кока-коли в киносалони. Иначе концепцията е гениална, не идва в главата на инцидентен човек.

Някои хора, с изключение на гениални, са и визионери. Те изпреварват времето. Спилбърг в киното е това, което Илон Мъск е в галактическите провокации. Спилбърг ни срещна Извънземното на екран и с въображение, няма да се учудя, в случай че Илон Мъск ни срещне с него онлайн.

Но дано се върнем към заглавието към този текст, преди да стана отегчителен, какъвто онлайн не съм.

Някои хора ни оферират взор към бъдещето. Други се пробват да ни върнат в предишното, непосредствено в каменната епоха, в случай че въобще оцелее нещо като човечество след нуклеарните им брадви, които размахват през ден с думите: „ НИЕ ще отидем в Рая, а ТЕ просто ще издъхнат. “ Автор на изречението е В.В.Путин. Каза го с мръсна усмивка малко преди да нападне Украйна. НИЕ – това са той, неговите орки и зомбираната съветска нация. ТЕ сме всички останали.

От година и два месеца аз се надявам да спре този смут, който бе стартират от един недоказано вманиачен, само че потвърдено маниакален субект. Имаме прелестна българска сентенция: „ Луд отмалялост няма, той единствено се поти. “ Проблемът е, че „ потта “ на Путин до момента са 200 000 мъртви съветски момчета и мъже, над милион избягали от Русия младежи – представете си на какъв натурален приръст може да разчита тази страна в околните десетилетия и какво ДНК й е останало. За украинските бранители на земята си, за децата и дамите им нямам информация, само че сигурно са доста, прекомерно доста, и всички до един почтени. На тях съчувствам, на руснаците – към този момент не.

Думата „ фанатик “ няма да я превеждам, имате Google, проверете. Думата „ путин “ също се мотае някъде из мрежата. Опасявам се, че след общоприетата дума „ секс “ (която по принцип е обвързвана с думата „ обич “), мръсната дума „ путин “ (вече неотменимо обвързвана с думите „ ненавист “ и „ гибел “) е на второ място в търсачката. Което няма по какъв начин да ме радва.

Отвратителната, подла, откачена война на Путин ще свърши. Той ще се подреди до Хитлер, Сталин, Пол Пот и всякакви такива (чак си го представям по какъв начин се примъква до тях, подвига раменца и се извинява: „ Ми и аз пробвах, но отново не стана… “), скръства късопръстите си ръчички пред дюкяна на панталона си, навежда глава. И току наднича отдолу под плешивите си вежди.

Явно ми е мъчно да се върна към заглавието. Опитах, само че все се разпръсквам.

Затова в резюме:

Всеки миг ще стартира нещо, което ще промени живота ни вечно. Няма да издам загадка, в случай че кажа, че то се назовава „ украинска контраатака “. Представлява нещо като огнена метла, която мете неприятни хора, довтасали на непозната земя по заповед на вманиачен за връзване. Лошите ще бъдат изметени, тъй като по този начин е заслужено. Метенето ще е жестоко и брутално, само че мърсенето да не би да беше нежно?

Заглавието!

[А, да не не помни, значимо е! Баба Ванга (тя е уважавана и използвана постоянно и в Русия, и в Украйна защо ли не), та Баба Ванга ми прошепна до момента в който си спях снощи: Мальоръй, Валялий, Зальошни, Салусни, всякакви такива неразбираеми думи. Нищо не разбрах, тъй като спях, само че както и да е, това беше вметка в скоби.]

Аз персонално, в случай че ме питат, бих назначил за основен метач един наедрял, кръглолик, сериозен и немногословен мъж. Гледах го по ютюб каналите, видя ми се приветлив. Изобщо не ми замязя на Арагорн – къса косица, бузки вместо скули, облечен в зеленикава униформа вместо в кожени доспехи, абе не наподобява на кинозвезда. А би трябвало ли да наподобява? Според мен – не. Помага, само че не е наложително, Зеленски ще разбере какво имам придвид. Иначе от дълго време щеше да е поканил Виго Мортенсен за шеф на генералния си щаб.

Този украински Арагорн се назовава Валерий Залужни. Впечатлих се, когато предходната година негови родственици от Америка му завещаха 1 милион $, а той да вземе и да подари милиона долари на украинската войска – да си купи тя каквото изиска. Хареса ми, по какъв начин другояче. Ако бях малко по-богат (финансово) подобен човек бих си го назначил и за защита на съкровищата ми, и за надзирател на страната ми, и най-много за метач, когато в близост е мръсно.

Пореден опит за връщане към заглавието:

Рано е да се пишат похвални слова за военачалник Валерий Залужни. Похвални слова през Средновековието са се писали нормално за блаженопочивши положителни хора, а този е още жив и здрав (да е жив и здрав!) и има доста работа с огнената метла, въздаваща правдивост. Просто в този момент е подобен миг, че си разрешавам повече страст, в сравнение с невъзмутима публицистика. Извинете, само че имам право на страсти, когато съветските пропагандисти и самият Путин ми дават обещание, че аз и щерка ми просто ще издъхнем, до момента в който те пътуват към техния си посран парадайс. Не е ли по този начин?

А този заключителен въпрос, към този момент чисто журналистически, е особено към локалните путинисти, Копейкин, Корнелия, Радев и техните миролюбци: къде щяхме да сме в този момент, в случай че след двете години коронавирус рецесия, когато нещата таман бяха почнали да се оправят, наместват и да излизат от ступора, Путин не беше решил да се прави на мъж?

Ами не сме там. Тук сме.

Ако съм не запомнил да загатна – моя благосклонност е някогашен неприкрит русофил и съответно кръстен православен християнин. Напоследък – все по агностик. Нямам предпочитание да числя се към вярата, в която се кълнат и се кръстят нашироко Путин, Гундяев, Пригожин, Лавров и сходни велосираптори. Късно ми е да ставам будист. Срещу възможното ми непринудено ислямизиране пръв ще се възпротиви моят прапрапрадядо опълченец от Шипка, след това ще се ядоса украинската ми водка „ Хлибни подарък “, че я занемарявам на произвола, тъй като мюсюлманите не пият алкохол и ще й се наложи да чака в хладилника ми някой християнин да я уважи… Мисля, че православната черква не е зле да се посъбуди.

Само апропо: който не знае какво значи агностик, да ревизира къде? В Google, доста ясно. Не в Речника за особеностите на съветския народен лов на вещици и чуждестранни сътрудници.

Аз персонално очаквам какво ще направи Валерий Залужни. Вие, в случай че желаете, се правете че няма война.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР