Способни ли сте да си отгледате влечуго? Много от вас

...
Способни ли сте да си отгледате влечуго? Много от вас
Коментари Харесай

Предизвикателствата в отглеждане на влечуго

Способни ли сте да си отгледате влечуго? Много от вас ще поклатят глава, представяйки си хищните челюсти на алигатора или мощното туловище на анакондата. Въпреки това булото по отношение на влегучите се смъква последователно, трансформирайки страшния облик от предишното в добродушен домакински любим.

Да си взема ли влечуго?

Относно преимуществата на влечугите по отношение на бозайниците – те не имат четина, а вместо това имат дебела рогова завивка, правейки ги идеални за тези, алергични към скотски косми. Рептилите обичат вашата компания, само че няма да жадуват за нея, както една котка. Освен това са доста тихи, което ще е преимущество за съседите ви.

Когато приказваме за хранене, влечугото може да бъде нахранвано един-два пъти седмично, което понижава потребността от мъкнене на 20-килограмови торби със суха храна всяка седмица. Противно на всички изказвания, тези екзотични животни също по този начин демонстрират непосредственост и са способни да бъдат социализирани!

Правилен избор на влечуго

Също както куче, коте или рибка могат да са несъответствуващи за едни, по този начин и гущерче или костенурка не биха допаднали на други. Все отново рептилът изисква по-специфични грижи, на които би трябвало стопанинът да се отдаде. Импулсивното пазаруване на животно постоянно завършва с неговото занемаряване или разболяване заради немърливост.

 Влечуго

Грижи за влечуго

Влечугите са невзискателни животни, само че това не значи, че може просто да ги оставите да се оправят сами. Изискванията им за светлина, топлота и влага допускат предварителна подготовка на помещението и терариума. Тези животни са с непостоянна температура и огромните амплитуди не им се отразяват добре.

Отговорност към влечугото

Не е добре се доверявате на седемгодишното си дете, когато горещо дава обещание, че ще се грижи за прелестната игуана от другата страна на витрината. От едно влечуго дребосъците могат да научат изумителни уроци, с изключение на да разширят познанията си за животните, само че вие като възрастен би трябвало да поемете грижата и отговорността за новия член на фамилията. Лоша е концепция да натикате екзотичното животно в хола, в случай че сте добре осведомени, че някой от семейството изпитва боязън от него. Все отново е добре да споменем, че животинчето може да си стои най-спокойно в терариума и да не се разхожда свободно из жилището.

Обичат ли влечугите да бъдат държани?

Обикновено влечугите не обичат да бъдат вдигани, гушкани и държани. Малките деца постоянно се разсейват в ласките си и могат да ги наранят, по тази причина преценете дали са задоволително виновни за такова животно у дома. Проучете кои заболявания по влечугите могат да са рискови и за хората, в случай че в семейството си имате бременна жена или субект с намален имунитет.

 Влечуго

Хигиена при развъждане на влечуго

Важно е поддържането на хигиена. Колкото по-малко почиствате, толкоз шансът за преместване на салмонела да вземем за пример е по-голям. Измивайте ръцете си усърдно след допиране на животното. Не почиствайте терариума им в кухненската мивка или някъде покрай територията, на която се подготвя храна.

Отдадени ли сте на концепцията?

Едно влечуго може да живее от 10 до 20 години, а някои даже повече. Готови ли сте за общуване с тези дълголетни студенокръвни? Сигурни ли сте, че няма да съставляват само товар за вас? Имайте поради, че в случай че водите динамичен живот, а не сте уседнали на едно място, животното ви ще страда.

Някои бързи сметки

В последна сметка портмонето ви би трябвало да реши дали му се нрави закупуването на всичко около развъждането на влечуго с изключение на самото животно. Цените на аксесоарите за рептили могат да бъдат доста високи. Нужно ще ви бъде да помислите за подобаващ размер терариум, водни филтри и помпи, аксесоари за катерене, калциеви добавки, хранилки, UVA/UVB или други специфични лампи, ветеринарни услуги. Списъкът може да бъде продължен по отношение на потребностите на даденото животно.

Добре е преди да отнесете влечугото у дома, ухилени до уши, да се посъветвате със фамилията и ветеринаря си, с цел да може да се усещат всички в семейството удобно от новата душичка.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР