Способен ли е Доналд Туск да съживи успехите на политическия

...
Способен ли е Доналд Туск да съживи успехите на политическия
Коментари Харесай

Виктор Орбан - опасното предизвикателство пред Доналд Туск

Способен ли е Доналд Туск да съживи триумфите на политическия съюз, който господства в Европа от десетилетия? Това е въпросът пред поляка, който е новият ръководител на Европейската национална партия (ЕНП).

Влиянието на дясноцентристкия партиен съюз остава голямо и той към момента е най-голямата и най-добре проведена мощ в Европейския парламент, написа " Файненшъл таймс ". Групата на ЕНП обаче разполага с по-малко от четвърт от местата там спрямо съвсем 36% преди пет години.

Хватката ѝ в столиците на Европейски Съюз също отслабва на фона на новоизлюпените популисти, либерали и националисти. Ангела Меркел, най-силният народен водач, гледа по какъв начин политическите ѝ сили непрекъснато вехнат в Германия. Урсула фон дер Лайен, ръководител на бъдещата Европейска комисия и член на ЕНП, едвам мина през утвърдителното гласоподаване в Европейския парламент.

В същото време гравитационният политически център на ЕНП се измести към изтока и новите страни членки на Европейски Съюз и се отдалечи от обичайните западни християндемократически корени. Туск ще би трябвало да придаде ново чувство за политическа посока и еднаквост на клонящата към разделяне коалиция от национални партии.

Списъкът на ЕНП с неразрешени политически въпроси е дълъг и включва по какъв начин да се оформи обединен отговор пред все по-влиятелното зелено придвижване в Европа, както и пред провокациите, свързани с миграцията. Нито един въпрос обаче не е толкоз избухлив, колкото какво да се прави с Виктор Орбан, унгарския министър председател, чиято партия " Фидес " е със замразено участие в ЕНП. Решението ще помогне да се дефинира какъв тип съюз е ЕНП и дали се насочва още по-надясно.

Имаше апели ЕНП да изключи " Фидес ", която е упреквана, че подкопава върховенството на закона в Унгария и стартира акция с плакати против Жан-Клод Юнкер, отиващият си ръководител на Европейската комисия и член на ЕНП.

Въпреки че ЕНП нямаше предпочитание да спори по въпроса на тазседмичния конгрес, делегатите признават, че той е основен за репутацията на групата и за политическата ѝ посока. " Ще бъде доста рисков път за ЕНП да не заеме твърда позиция по въпроса ", разяснява Сара Хагеман, доцент по европейска политика в Лондонското учебно заведение по стопанска система.

Туск, който е открит съперник на ръководещата популистка партия " Право и правдивост " в родната му Полша, в предишното не е крил какъв брой мощни са възприятията му по тематиката.

 Ангела Меркел, Урсула фон дер Лайен, президентът на Хърватия Колинда Грабар-Китарович и Доналд ТУск
© Reuters

Ангела Меркел, Урсула фон дер Лайен, президентът на Хърватия Колинда Грабар-Китарович и Доналд ТУск

На конгреса на ЕНП в Хелзинки предходната година той сподели, че никой, който слага под въпрос върховенството на закона, няма право да бъде в политическия съюз – фино затулен намек за Орбан. " Ако желаете да замените западния модел на демократична народна власт с източен модел на властническа народна власт, не сте християндемократ ", посочи той.

ЕНП обаче е надълбоко разграничена за ориста на Орбан и няма предпочитание да загуби местата, които тази партия носи. Ако Орбан излезе от ЕНП, това може да го тласне към съюз с други националистки партии.

Зигрфид Мурешан, зам.-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент и румънски евродепутат, разяснява, че отдръпването на " Фидес " ще наподобява по дестабилизиращ резултат на Брекзит – и за ЕНП, и за Унгария. " Няма да има спечелили ", добави той.

На Изток

" Политико " отбелязва, че въпреки немският Християндемократически съюз към момента е най-голямата консервативна партия в Европа, тя към този момент няма толкоз мощно въздействие, както преди. Много хора в партията считат, че единствено човек, който не е немец и не е от Запада, като Туск, може да помогне на ЕНП пред противниците му и да успокои напрежението Изток-Запад по въпросите за върховенството на закона, климатичните промени и миграцията.

Не става въпрос единствено за Туск. За пръв път в историята на ЕНП евродепутатите от Източна Европа са повече от испанските и френските си сътрудници, което дава на партии, като тази на Туск ( " Гражданска платформа ", и румъснската Национал-либерална партия, мощ и въздействие, които в никакъв случай преди не са имали. България има същия брой евродепутати дясноцентристи като Италия, а измежду западноевропейските страни основателки на Европейски Съюз единствено Германия има водач от ЕНП – Ангела Меркел, която е в залеза на кариерата си.

Предшественикът на Туск, французина Жозеф Дол, постоянно бе считан за по-близък до Меркел и Германия, в сравнение с до Париж. Туск обаче не се чака да бъде непосредствен нито до Берлин, нито до Варшава (той е върл зложелател на " Право и правдивост " ).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР