Спортно туристическо и природозащитно дружество Академик започва поредица от изяви

...
Спортно туристическо и природозащитно дружество Академик започва поредица от изяви
Коментари Харесай

Младежи от Русе възраждат традиция, създадена преди 111 години

Спортно туристическо и природозащитно сдружение „ Академик ” стартира поредност от изяви по план „ Една русенска концепция се възражда след 111 години “. Той се реализира в партньорство с Регионален исторически музей – Русе, Сдружение Вело – Русе, Студентски съвет при районно управление (на МВР) „ Ангел Кънчев “ и Туристическо сдружение „ Приста “ с поддръжката на Фондация „ Русе – град на свободния дух “.
Екипът на плана стимулира деца и младежи от 7 русенски учебни заведения и 3 студентски общности да последват образеца от 1908 година на Хелмут Брокс, Васил Кулев, Константин Мазнев, Арман Пришак и Борис Корабов, възпитаници от русенската мъжка гимназия „ Княз Борис “. Петимата основават свое сдружение, което е началото на неповторима общобългарска организация с дейна излетна, строителна, издателска, маркировъчна и природозащитна активност.
През лятото на 2019 година възпитаници и студенти независимо и благодарение на плановия екип и клубовете на СТПД „ Академик “ вземат участие в подготовката и провеждането на пещерната експедиция „ Марина дупка “ в покрайнините на Трявна, катерене на скали на морския бряг край село Tюленово, нанагорнище на връх Ботев. През интервала младежите ще извършат ремонтно-обновителни действия по стълбовата маркировка, слагане на указателни стрелки, създаване на нови стълбове и маршрутно-информационни табла в живописния регион на хижите „ Ехо “ и „ Козя стена “ в Национален парк „ Централен Балкан “.
Предстоящо е полагане на лентова маркировка по маршрутите до паметната плоча на Юношеския туристически съюз в покрайнините на кв.  „ Долапите “ на Русе. Там възпитаници и студенти ще слагат направено от тях солидно табло с исторически, архитектурни и монументално-декоративни детайли за паркова среда и инфраструктура с ландшафтно оформление на околното пространство.
Ще се почистят пътеките и окосят теренните подходи до туровете за катерене по маршрута от автобусна спирка „ Русаново мостче “ (кв. „ Средна кула “) -  до скалите над р. Русенски Лом. Тук през 1910 година Хелмут Брокс и негови приятели вършат първите опити за катерене в България с потребление на алпийско въже.
По образеца на издателската активност на юношите-туристи от 1908 до 1940 година, в този момент възпитаници от ПГСАГ „ Пеньо Пенев “ и СУПНЕ „ Фридрих Шилер “ се включват в текстовото оформление и подготовката за щемпел на файлове, фотоси и карто-схеми на Пътеводител по направления до естествените, историческите и културни забележителности в покрайнините на Русе.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР