Спортният арбитражен съд (КАС) наложи четиригодишно наказание на руската фигуристка

...
Спортният арбитражен съд (КАС) наложи четиригодишно наказание на руската фигуристка
Коментари Харесай

Наказание от 4 години за руската фигуристка Камила Валиева за допинг

Спортният трибунал (КАС) наложи четиригодишно наказване на съветската фигуристка Камила Валиева за нарушение на антидопинговите правила, оповестиха международните организации, цитирайки решение, оповестено на уебсайт на институцията в Лозана.

" Валиева е приета за отговорна в нарушаване на антидопинговите правила и е глобена с четиригодишен интервал от отнемане от спортни права, считано от 25 декември 2021 година ", се споделя в изказване на съда.

В решението се показва още, че всички резултати на Валиева от 25 декември 2021 година са анулирани, с всички произлизащи от това последствия (включително лишаване на трофеи, награди, медали, облаги и т.н.). Това значи, че на Русия ще бъде отнета отборната титла при фигуристите от Пекин 2022. В самостоятелната конкуренция тогава състезателката зае четвърто място, а нейни съотборнички се окичиха със златото и среброто.

Съдът акцентира, че откакто деликатно е разгледалa всички доказателства, комисията е стигнала до извода, че Валиева не може да потвърди невиновността си за умишлена приложимост на допинг.

17-годишна рускиня е уличена в приложимост на неразрешеното лекарство " триметазидин ". То е намерено в проба от 25 декември 2021 година, чийто резултат беше оповестен обществено едвам по време на Олимпийските игри в Пекин, а това докара до голям скандал. 

По това време фигуристката към този момент беше спечелила златен орден в отборната конкуренция. Правата й бяха спрени от МОК, само че върнати за самостоятелното съревнование след обжалване на Руския олимпийски комитет пред КАС. В отбраната й бе посочено, че взела простъпка от лекарството на дядо си преди да бъде тествана в края на миналата година.

По-късно Валиева, която е 17 година, а рожденият й ден е на 26 април, стана европейска шампионка.

Решението на КАС е дефинитивно, като се изключи правото на двете страни да апелират пред Федералния съд на Швейцария в границите на 30 дни. Адвокатите на Валиева най-вероятно ще се възползват от това право.

Валиева държеше международните върхове за най-висока оценка в късата и волната стратегия, както и в общия общ брой. 

През януари 2023 година Световната антидопингова организация (WADA) разгласи, че Руската антидопингова организация (РУСАДА) е издала решение по случая. Дисциплинарната комисия на РУСАДА откри, че " Валиева е направила нарушаване на антидопинговите правила, само че не е отговорна за това ".

Резултатите на спортистката на съветското състезание през 2022-а бяха анулирани и тя загуби купата първенец на страната. УАДА и Международният съюз по кънки (ISU) оспориха решението по делото Валиева. Изслушванията в КАС се организираха от 26 до 28 септември и още веднъж на 9 и 10 ноември след правене на спомагателна документи.

А наказването на Валиева значи, че тя може и да не стигне до Олимпийските игри през 2026 година Ще пропусне тази година и 2025-а, ще има право да се състезава в Италия при започване на 2026 година, само че е доста евентуално да е изпуснала всички благоприятни условия за продобиване на квота.
 Камила Валиева. Снимка АП/БТАWADA: Вярваме, че решението е заслужено
Световната антидопингова организация приветства решението на Спортния трибунал и прикани държавните управления да одобряват законодателство, криминализиращо допинга от малолетни. 

Това се споделя в публично изказване.

" Допингът при деца е непростителен (бел. ред. все още на провинението си Камила е била на 15 г.). Лекари, треньори и различен спомагателен личен състав, за които е открито, че дават субстанции, повишаващи успеваемостта на малолетни, би трябвало да бъдат държани под отговорност от Световния антидопингов кодекс. WADA предизвиква държавните управления да обмислят приемането на законодателство (както някои към този момент са направили), криминализиращо допинг закононарушенията за малолетни ", прибавят от организацията.

Заслужилият треньор на Русия Александър Жулин съобщи, че се е надявал на по-меко наказване:

" Тайно се надявах, че ще бъдат две години, само че надълбоко в себе си разбирах, че не мога да чакам положително решение нито от Световната антидопингова организация, нито от всички други западни общности. Тя получи оптималната присъда, което е извънредно. "
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР