Спортна зала Арена Бургас“. Снимка: Община Бургас Днес е официалното откриване

...
Спортна зала Арена Бургас“. Снимка: Община Бургас
Днес е официалното откриване
Коментари Харесай

Официално откриха един от символите на корупцията в областта – спортна зала „Арена Бургас“

Спортна зала „ Арена Бургас “. Снимка: Община Бургас

Днес е формалното разкриване на зала „ Арена Бургас “ , на което бяха поканени президентът Румен Радев и кметът Димитър Николов. Около 15:00 часа на публицистите, решили да отразят събитието, беше декларирано от локалната администрация :

„ Само снимащите ще отидат в 17:50 в подготвителната зала, която ще посети и президентът. Пишещите ще останат в огромната зала. После доста бързо ще се върнат и снимащите при тях, с цел да сме дружно за началото на формалната гала в 18:00 часа. “

Впоследствие журналистът на Искра.бг и негови сътрудници от локални уеб сайтове, поискали да отидат в подготвителната зала, не са били позволени от уредниците , защото съгласно тях не са „ снимащи “, тъй като не разполагали с професионални камери и фотоапарати .

Това повдига голям брой въпроси , като първият, който незабавно поражда е – Прави ли се това за да се ограничи свободата на словото ? Защо се позволяват единствено избрани медии? Те може би не задават неуместни въпроси ?

До Искра.бг доближи информация, че макар разходваните милиони, за днешното разкриване са били взети настилка и баскетболни кошове от други спортни зали . Това беше един от въпросите, които искахме да отправим публично, с цел да изясним дали това е истина или не. Искахме да попитаме каква е крайната сума и дали Румен Радев знае какви безобразия са се случили с тази зала , трансформирала се в един от знаците на корупцията в Област Бургас под ръководството на ГЕРБ.

Появява се и въпросът – президентът част ли е от това безсрамие ? Умишлено ли публицистите са били изгонени, с цел да не задават неуместни въпроси към президента, с цел да не го дискредитират и да не го замесят с безобразията на локалния кмет от ГЕРБ? Читатели на Искра.бг неведнъж са питали Радев сътрудник на ГЕРБ и Бойко Борисов ли е , както и дали взе участие ли в разнообразни схеми и корупционни действия с въпросната партия? Има ли нещо общо със повишената цена на залата и в случай че има какво ли е то, той ще се облажи ли от това завишаване на цените?

И след следващата скандална обстановка, обвързвана със залата, заместник-кметът „ Култура, туризъм и спорт “ Диана Саватева приветства гостите на събитието.

Впоследствие президентът, без опция да му се задават въпроси, сподели няколко думи . След това се чу химна на България и формалните посетители седнаха да гледат мача, съобщи журналистът на Искра.бг .

Припомняме, че първата копка на новата зала беше направена на 20 октомври 2014 г . Специално за нея в морския град идва емблемата на леката атлетика Сергей Бубка . Тогава на власт бяха ГЕРБ , които бяха планували за строителството й 25 млн. лв. . През 2016 година кабинетът на ГЕРБ разпореди на държавното сдружение „ Академика “ да придобие терена за залата и да подписа контракт с Община Бургас за съдействие. Тогава беше обявено, че сдружението разполага с 35 милиона лв. за строителство . През идната година беше взето решение залата да се препроектира , с цел да бъде газифицирана.

И по-късно стартира сагата . В началото на 2019 година е оповестено, че се чака залата да бъде приключена до края на годината . През януари 2020 година управляващите дават същата поръчка – „ до края на годината “ . Тогава от „ Академика “ оповестяват, че крайният период е септември 2020 г . Цената към този момент е надминала на 38 млн. лв. , а след питане от „ Дневник “, направено в тогавашния интервал, излиза наяве, че е достигнала 57.2 милиона лв. . Но трябвали още 5 милиона за спортни уреди.

Впоследствие харчовете не престават да се усилват . От вестник „ Сега “ настояват, че общата стойност на залата е 75 милиона , а в следствие от 2021 година пишат, че единствено стартовият револвер коства 200 000 лв. . И съпоставят залата с двойно по-голямата „ Арена Армеец София “, която е излезнала 90 милиона лв..

В края на 2022 година актуалният длъжностен районен министър арх. Иван Шишков обясни, че За задачата фитнес, спа център и ресторант ще бъдат извадени във втори стадий , което нямало да попречи залата да бъде употребена. Тогава началникът на ДНСК арх. Деляна Панайотова заяви пред публицисти, че главната част от градежа на зала „ Арена Бургас “ е приключена. По думите й с надзора към този момент има добра връзка. Документите се приготвят и ще бъде оказано цялостно подпомагане осъществената работа да бъде въведена в употреба според нормите и в период.

Естествено и тези периоди не бяха спазени . Залата, а няколко дни по-късно беше декларирано, че.

Същевременно до Искра.бг доближи още една забавна информация – за откриването на „ Арена Бургас “ уредниците са взели съоръжение от други спортни уреди , в това число и баскетболните кошове от зала „ Бойчо Брънзов “ . Целта – да се обезпечи опция за преждевременно разкриване и провеждането на баскетболен мач. В новата „ Арена Бургас “ са били закупени и баскетболни кошове още при нейното създаване, само че макар голямата инвестиция се е открило, че те са негодни за осъществяване на мачове от професионалният баскетбол, а са годни единствено за аматьорски шампионати. Тези данни не са доказани поради това, че на част от публицистите през днешния ден беше наложена цензура.

В сигнала до нас се твърди още, че за откриването се е наложило локалната администрация да придвижи и забърсващите пода помощни средства , тъй като новата зала не разполагала със лични макар всичките отпуснати милиони.

Целият този развой с прибързането разкриване в актуалното й положение е презрян опит да се заблуди обществеността , че „ Арена Бургас “ е пригодна за провеждането на спортни събития от висок сан и да се завоюва конкуренцията с времето, което от дълго време изтече – откриването се забави с над 5 години. Сега бургазлии могат да чакат в идващите месеци да бъде тържествено намерено някое стълбище, кулоар, окачен таван и всевъзможни други сходни „ лотове “ и това да бъде показано като голям триумф.

И макар че построяването на „ Арена Бургас “ прескочи неведнъж периодите за привършване на градежа и излезе двойно, към сегашния миг никой не прави инспекции за заграбване на обществени средства .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР