Спортистите, които се стичат в олимпийската столица 2016 за тренировки,

...
Спортистите, които се стичат в олимпийската столица 2016 за тренировки,
Коментари Харесай

Олимпиада на срама: Уникална мръсотия втрещи състезателите в Рио (ВИДЕО)


Спортистите, които се стичат в олимпийската столица 2016 за тренировки, се ужасиха от пагубното замърсяване на залива Гуанабара, където би трябвало да се състоят надпреварите по уиндсърфинг и регата.

Според ветроходците от Германия при тренировки те се стараят да не падат във водата, а също по този начин да държат устите си затворени.

Както споделя една от спортистките пред CNN, една от яхтите даже се врязала в плаващ офисен стол. Освен това при корабоплаване, което участниците между тях назовават „ боклучената регата “, непрекъснато им попадат многочислени пликчета и пакети.

„ Боклуците могат да повредят лодката или да забавят вашето придвижване “, изяснява тя.

Журналистите означават, че „ от залива се открива фантастична панорама към Рио де Жанейро, само че олимпийските яхтсмени се стараят да стаят по-далече от водата “.

Един от немските състезатели, който предходната година при подготовка се порязал на изострен предмет във водата, попаднал на хирургичната маса – създали му незабавна интервенция, когато видимо леките драскотини на краката му почнали да гноясват.

Проблемът е в това, че заливът е цялостен с отпадъци – мястото, където скоро ще се състоят съревнованията сред гребци, ветроходци и даже плувци, изобилства от парчета дървесина, гума, джапанки, маратонки и планини от полиетиленови торбички.

„ Рибарят Фелипе Фернандес не съумя да отплува от брега – на мотора на лодката му се намота найлоново пликче. Като се отдалечим малко по-далече от брега, сме принудени да си запушваме носовете – миризмата е много по-изразена от тази на просто гниещи водорасли. Според локалните поданици в залива се изхвърлят канализационните води “, написа кореспондентът на CNN Айвън Уотсън.

Той отбелязва, че милиони поданици на Рио де Жанейро нямат достъп до съществени санитарни услуги и необработените води от тръбите се стичат непосредствено в залива, където сноват лодките на локалните риболовци.

В същото време бразилските управляващи упорстват, че водите на залива Гуанабара са безвредни за спортистите. Според кмета на Рио – Едуардо Паеса, Олимпиадата ще се състои в сухия сезон, тъй че в морето ще попадат по-малко отпадъчни води. Той оповестява, че дванадесет града, които се намират към залива, са пропуснали опцията да решат този проблем или просто не са поискали да сторят това.

Паеса добавя, че олимпийските надпревари ще се организират по-близо до океана, където положението на водите се прави оценка като задоволително.

При това битовите боклуци на 10-милионния град не престават да се изхвърлят във водите на Гуанабара, а управляващите на града не подхващат никакви ограничения по този мотив.

Природозащитници и биолози настояват, че водите на Гуанабара не са безвредни и за здравето. В тях е открит вирус на хепатит А и устойчива към антибиотици супербактерия. Те могат да провокират заболяване на стомашно-чревния тракт, белодробна зараза и проблеми с отделителната система.

Защитниците на околната среда неведнъж са призовавали управляващите да изчистят Гуанабара, само че администрацията на града та и не е изпълнила своите обещания да отстрани 80% от плаващия във водата отпадък.

В едно от местата, близо до което ще се състоят надпревари, царува същинска воня от отпадъчни води. Тъмни наноси плават по повърхността на водата.

Един от риболовците признава, че тук не просто е невероятно да се плава, само че даже и да се намираш наоколо. „ Ще се сдобиете с всички типове заболявания. Кожни болести, хепатит, и несъмнено, тук не можете да ловите риба. “

Чуждите спортисти усърдно обработват облеклата си със специфична антибактериална течност и изплакват устата си след всяка подготовка, а локалните поданици назовават бъдещата Олимпиада с името „ Олимпиадата на срама “.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР