Спортисти, ветерани, фенове, спортни деятели, десетки граждани, излязоха на протест

...
Спортисти, ветерани, фенове, спортни деятели, десетки граждани, излязоха на протест
Коментари Харесай

Спортисти излязоха на протест във Варна в защита на олимпийския шампион Ивайло Маринов

Спортисти, ветерани, почитатели, спортни деятели, десетки жители, излязоха на митинг в отбрана на именития боксьор Ивайло Маринов. Те се събраха в 11 часа през днешния ден пред постройката на Община Варна, съобщи кореспондент на Varna24.bg .

Причината за тяхното неодобрение е задачата на Общинския съвет да вземе заведението му, което се намира в метода към Морска гара.

Никой не ми е казвал, че желаят да вземат заведението ми. Разбрах, че Христо Атанасов (общински съветник) е предложил това. Ще го дадат на търг, описа спортната " икона " на Варна.

В момента заплащам 2600 лв. наем на месец. Искат да го създадат 10 000 без Данък добавена стойност. Винаги съм плащал, даже и зимата, когато то не работи, изясни първенецът.

Искам да ме оставят на мира. Търгът е плануван за 18 август. Подадох документи, само че май няма да печеля, добави той.

Маринов получи заведението като подарък от Община Варна. Държи го към този момент 30 години.

Милиони ми предлагаха да отида в чужбина, само че взех решение да остана в обичаната ми Варна, добави той.

На кого преча? Събирам другари, спортисти. Кметът не е отговорен за това. Причината е в Общинския съвет, разясни още именития боксьор.

Всички спортисти вървят там. Това заведение се трансформира в самобитен Олимпийски клуб, откакто затвориха този във Варна. Никога не е вземал пари от спортисти. Той е върха, той обича Варна, сподели Стоян Пасев - някогашен началник на спорта в общината.

Протестиращите предизвикаха подписка в отбрана на Ивайло Маринов. В петък те ще дойдат на общински съвет, където също ще го поддържат.

През 2001 година именитият състезател е определен за най-хубавия български боксьор на 20-ти век.

Ивайло Маринов е олимпийски първенец от Сеул 88, международен първенец от Мюнхен 1982 и четирикратен европейски първенец (Тампере 81, Варна 93, Атина 89 и Гьотеберг 91), както и притежател на Световната купа от Манреал 81 по бокс в категория до 48 кг.

Спортната му кариера стартира стремително. Първоначално като младеж тренира футбол в ЖСК Спартак (Варна). На летните олимпийски игри в Москва през 1980 г. печели бронзовия орден в категория до 48 кг. Световен първенец от шампионата в Мюнхен през 1982 година, притежател на Световната купа от Монреал `81, Европейски първенец (1981, 1983) и бронзов медалист (1985). Името му е наложително заменено на Ивайло Маринов по време на Възродителния развой. Ивайло Маринов е и през днешния ден. Олимпийски първенец от летните олимпийски игри в Сеул през 1988 г. Следват две европейски шампионски трофеи (1989, 1991). Кратко време се състезава в Германия и за Семеен кодекс " Партизан “ (Белград). Приключва спортната си кариера през 1997 година

През 2001 година е разгласен за най-хубавия български боксьор на ХХ век от Българска федерация по бокс.

Награден е с Орден " Стара планина “ II степен " за извънредно огромните му заслуги към Република България в региона на физическото образование и спорта. “ (2010). Избран е за боксьор номер едно на България за XX век.

Създава Боксов клуб " Ивайло Маринов “ (Варна). Занимава се и с частен бизнес.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР