Спорт, активен начин на живот и силна връзка с природата

...
Спорт, активен начин на живот и силна връзка с природата
Коментари Харесай

Съюзът на пивоварите подкрепи ултра маратона в Родопите

Спорт, деен метод на живот и мощна връзка с природата - това са главните послания, които за пета поредна година сплотиха Съюза на пивоварите в България (СПБ), уредниците и участниците в ултрамаратона К3 Ultra - Gold Border Race. Браншовата организация обичайно поддържа надпреварата за планински бегачи, което се организира в магнетичните Родопи.

Планинските направления на конкуренцията се движат по българо-гръцката граница и разкриват 360-градусови панорамни гледки към България и Гърция. Финалът е в най-южния ни град - Златоград. Съревнованието предлага многообразие от дистанции, с цел да могат феновете на маратонското тичане с друга физическа подготовка да се състезават надлежно по трасетата от 13 км, 23 км, 43 км, 63 км и 85 км.

В К3 Ultra тази година се включиха над 1300 участници, които минаха сполучливо трасетата с обща дължина от 227 километра на каменистия и стръмен терен. Те съчетаха спортни достижения, мощна воля, спиращи дъха провокации, доста прочувствени прекарвания и другарство с локалните поданици, които се причислиха към съпътстващите събития.

Победители в най-дългото и тежко трасе от 85 км станаха Александър Христов при мъжете с време от 8:07:24 ч. и Боряна Николчева при дамите с резултат 10:57:51. Тяхното чудесно показване е изключително емблематично, защото тази отдалеченост e впечатляващо сложна. Най-добри в дистанцията 63 км бяха Стилиян Аврамов и Василена Пенова, а при миналите 43 км се отличиха Иван Милев и Полина Горасова.

След дълги часове на маратонско тичане или след интензивни физически занимания доста спортисти се обръщат към обичаната си бира, с цел да отпразнуват с другари и съотборници своите достижения. Все повече проучвания демонстрират, че безалкохолното питие има редица изгоди за възобновяване на спортистите след тежки физически натоварвания. Освен че съдържа 92% вода, бирата подкрепя електролитния и минерален баланс на организма, защото е натурален източник на калий и натрий.

" Важен съставен елемент на уравновесения метод на живот и на бирената просвета е обществената съгласуваност. След съревнование хората постоянно се събират, с цел да споделят прекарванията си на чаша питие. Това основава атмосфера на единодушие и предизвиква обществените контакти, които са значима част от спортния живот. Желанието за релакс след дългия маратон не е единствено физическа нужда, само че и психическа. Според експертите, умерената консумация на бира оказва помощ за облекчение на напрежението, покачва настроението и отключва хормоните на насладата. ", разяснява Ивана Радомирова, изпълнителен шеф на Съюза на пивоварите. Тя добави, че пивоварите у нас, както и в другите европейски страни, регулярно провеждат маратони и други групови спортни прояви, с цел да подтикват дейния и здравословен метод на живот.

Едно от значимите послания на К3 Ultra маратона е да се разпространява общуването с природата, нейното запазване и възобновяване. Като сътрудник Съюзът на пивоварите поддържа напъните и творчеството на уредниците за възпитаване освен на състезателен дух, само че и на отговорност към околната среда. В този подтекст по време на К3 ултра маратона за поредна година СПБ показа самодейностите си за разделно събиране на опаковки от бира и тяхното стабилно оползотворяване. Една от тях - акцията " Върни ме ", осведоми потребителите за значимостта на преработването и предлага ясни насоки за това по какъв начин да се събират и връщат опаковките, с цел да се минимизира въздействието им върху околната среда. На собствен ред основателите на ултра маратона годишно отделят 20% от таксите за присъединяване в зелена идея за засаждане на дръвчета в региона на Златоград.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР