Според земеделския министър Румен Порожанов евентуалното намаление на бюджета не

...
Според земеделския министър Румен Порожанов евентуалното намаление на бюджета не
Коментари Харесай

Бюджетът на ЕС за земеделие след 2020 г. вероятно ще бъде по-малък

Според земеделския министър Румен Порожанов възможното понижение на бюджета не би трябвало да се преглежда като " нещо ужасно ", тъй като и сега парите, които са отпуснати, не се употребяват по най-ефективния метод

© НИКОЛАЙ ДОЙЧИНОВ Още по тематиката
Не бива да се задълбочава екологизирането

Таня Дъбнишка, изп. шеф на Асоциацията на земеделските производители в България
18 сеп 2017
Започват същинските диспути за бъдещето на еврофинансирането в селското стопанство след 2020 година

Повишението на приходите и опазването на околната среда са най-важни за европейците
17 сеп 2017
България ще упорства за опазване на финансирането в новата селскостопанска политика на Европейски Съюз

За 100 дни са изплатени общо близо 249 млн. лева по програмата за селските региони
31 авг 2017

Доходите на земеделските производители, нововъведенията и битката с климатичните промени са измежду главните цели, по които Европейската комисия (ЕК) ще работи в бъдещата обща селскостопанска политика на Европейски Съюз след 2020 година Това стана ясно по време на спор за бъдещето на финансирането и политиките за бранша в новия програмен интервал, проведен от Института за агростратегии и нововъведения и фондация " Интелиагро ". Макар към момента да не е явен общият бюджет на Европейски Съюз за новия програмен интервал, множеството от сюжетите сочат, че парите за селско стопанство ще бъдат понижени след 2020 година През сегашния седемгодишен програмен интервал до 2020 година Европейски Съюз отделя 38% от общия си бюджет за земеделие, като това възлиза на общо над 408 милиарда евро.

Общи цели

Бъдещето на общата селскостопанска политика към момента е обвързвано с доста незнайни както към финансирането, по този начин и към съответни политики, само че на този стадий има няколко изведени целта. Според представителя на дирекция " Земеделие " към Европейска комисия Иман Буут измежду тях са повишение на приходите на фермерите, нововъведенията и битката с климатичните промени. " Доходите на земеделските производители във всички страни членки са по-ниски от тези в другите стопански сфери ", сподели по време на конференцията Буут. Според задачите на Европейска комисия покачването им може да се реализира с промени в някои сфери, в това число директните заплащания, които сега водят до разнообразни диспропорции, възстановяване на пазарните позиции на фермерите във веригата на доставки, както и вземането на повече ограничения по повод ръководството на риска в бранша. Дигитализацията, по-доброто географско покритие, позеленяването и други пък са измежду инструментите за реализиране на целите, свързани с нововъведенията и измененията в климата.

Буут заяви още, че сегашната обща селскостопанска политика не дава мечтаните резултати, поради което и измененията в нея са наложителни. Нагласата на Европейска комисия обаче не е да прави " гражданска война ", а " еволюция ", стана ясно от думите му.

В очакване на по-нисък бюджет

Макар към момента да има незнайни, упованията са, че след 2020 година общият бюджет за селско стопанство на Европейски Съюз ще бъде по-нисък от сегашния. Според Буут след готвеното излизане на Англия, която е един от огромните вносители в бюджета на общността, Европейски Съюз ще е изправен пред обстановката или да се оправя с по-малък бюджет, или да има покачване на вноските, които страните членки вършат. Същевременно на дневен ред има и други политики, за които ще е належащо финансиране, като да вземем за пример повишение на сигурността, стана ясно още от изявлението му. Решението по какъв начин ще се работи е политическо, като упованията са предлагането на Европейска комисия за общ бюджет на Европейски Съюз след 2020 година да бъде оповестено през май 2018 година по време на българското председателство.

По време на конференцията вицепремиерът Томислав Дончев напомни, че в случай че се направи опит да бъдат пречупени петте сюжета за бъдещето на Европа, показани в Бялата книга напролет на тази година по линия на общата селскостопанска политика, то единствено при един от тях ще се стигне до нарастване на финансирането в тази област. По думите му обаче от политическа позиция той не наподобява като най-възможния.

" Разговорът за общата селскостопанска политика би трябвало да бъде интегрална част от диалозите за многогодишната финансова рамка, за бъдещето на Европа ", сподели още вицепремиерът. По думите му не би било добре да се води " вътрешна война " сред другите политики - да вземем за пример селскостопанската против кохезионната, тъй като всяка от тях има смисъл и изгоди. Според земеделския министър Румен Порожанов възможното понижение на бюджета не би трябвало да се преглежда като " нещо ужасно ", допълвайки, че и сега парите, които са отпуснати, не се употребяват по най-ефективния метод. " Имаме доста запаси за тази успеваемост ", сподели още министърът.

По време на конференцията Порожанов заяви още, че е предложил на комисаря по земеделие Фил Хоган Европейска комисия да направи разбор по какъв начин едно вероятно понижение на финансирането на земеделието ще се отрази на конкурентоспособността на европейските фермери по отношение на тези в трети страни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР