Според записките от мартенското заседание на Федералния комитет по операциите

...
Според записките от мартенското заседание на Федералния комитет по операциите
Коментари Харесай

Федералният резерв прогнозира икономически срив: Очертава ли се рецесия?

Според записките от мартенското съвещание на Федералния комитет по интервенциите на открития пазар, Федералният запас (Фед) предизвестява, че банковата рецесия в Съединени американски щати може да докара до криза по-късно тази година.

Заседанието включваше презентация на членове на службата по отношение на евентуалните последствия от неотдавнашния банкрут на Silicon Valley Bank и други разстройства във финансовия бранш, почнали при започване на март.

През март, по време на съвещанието на Федералния комитет по интервенциите на открития пазар (FOMC), икономисти от службата предвидиха, че неотдавнашните събития в банковия бранш могат да окажат въздействие върху стопанската система. Прогнозата на чиновниците се основава на тяхната оценка на обстановката по това време, както е посочено в резюмето на съвещанието.

Макар че заместник-председателят по надзора Майкъл Бар успокои, че банковият бранш е постоянен, икономистите предвидиха лека криза по-късно през годината, последвана от двугодишно възобновяване.

Кризата провокира някои спекулации, че Фед може да задържи линията на лихвените проценти. Въпреки това длъжностните лица подчертаха, че би трябвало да се направи повече за ограничение на инфлацията. В последна сметка FOMC гласоподава за повишение на главния лихвен % с 0.25 процентни пункта, което е деветото нарастване за последната година. Понастоящем лихвеният % по федералните фондове е в целевия диапазон 4.75%-5% – най-високото ниво от края на 2007 година насам.

Повишаването на лихвения % се случи по-малко от две седмици откакто Silicon Valley Bank, която по това време беше 17-ата по величина институция в Съединени американски щати, се срина в резултат на всеобщо изтегляне на депозити.


 


Фалитът на SVB и на още две институции накара Фед да сътвори механизми за незабавно кредитиране, с цел да подсигурява, че банките ще могат да продължат да работят.

Данните за инфлацията след съвещанието в по-голямата си част подхождат на задачите на Федералния запас. По време на съвещанието длъжностните лица разясниха, че чакат цените да продължат да понижават.

Като цяло записките от съвещанието на Фед демонстрират, че банковата рецесия в Съединени американски щати може евентуално да засегне стопанската система и да провокира криза по-късно през годината. Въпреки това чиновниците на Фед започнаха ограничения за управление на инфлацията и за обезпечаване на опция банките да продължат да работят.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР