Според Йенс Ескелунд, председател на Търговската камара на ЕС в

...
Според Йенс Ескелунд, председател на Търговската камара на ЕС в
Коментари Харесай

„Влакова катастрофа“: Търговските отношения между ЕС и Китай се обтягат

Според Йенс Ескелунд, ръководител на Търговската камара на Европейски Съюз в Китай, комерсиалното напрежение сред Европа и Пекин евентуално ще ескалира поради възходящата дарба на азиатската страна да създава по-евтино в стратегически браншове.

Това, което виждаме сега, е бавното разрастване на " влакова злополука ". Европа не може просто да одобри, че стратегически жизнеспособни браншове, съставляващи европейската индустриална база, са изхвърлени от пазара. В този ред на мисли търговията се трансформира във въпрос на сигурност и мисля, че това може би към момента не е изцяло оценено в Китай ", разяснява той пред кореспонденти на брифинг предходната седмица, представен от CNBC.

Китайските управляващи предизвикват високотехнологичното произвеждане като метод за повишение на софтуерната самостоятелност, както и за отделяне на стопанската система от зависимостта ѝ от недвижимите парцели. Инвестициите и държавната финансова поддръжка за производството набъбнаха, до момента в който тези за недвижимите парцели понижиха.

Акцентът, който Пекин слага върху производството, провокира опасения за свръхкапацитет - способността на страната да създава доста повече артикули, в сравнение с тя или други страни могат да поемат, елементарно би довела до ценови войни. Ескелунд е безапелационен, че камарата следи " свръхкапацитет във всички области ", без значение дали става въпрос за химикали, метали или електрически транспортни средства.

" Срещал съм доста малко компании, които не се сблъскват с това. Все още не сме видели целия този потенциал да бъде включен в употреба, само че това е нещо, което ще засегне пазарите през идващите няколко години ", споделя той.

Трябва да се организира почтен диалог сред Европа и Китай какво ще значи това ", счита още Ескелунд, като отбелязва, че и двете страни би трябвало да намерят метод да подсигуряват, че множеството търговски потоци няма да бъдат нарушени.

" Трудно ми е да си показва, че Европа ще седи безучастно и ще стане спокоен очевидец на ускорената си деиндустриализация, породена от екстернализацията на ниското вътрешно търсене в Китай ", добавя той.

Производството стои зад съвсем една пета от заетостта в Европейски Съюз - което го прави най-голямата категория. Секторът е и с максимален принос към това, което блокът назовава " добавена стойност на бизнес стопанската система ", с дял от съвсем една четвърт. Европейски Съюз беше най-големият районен търговски сътрудник на Китай, до момента в който неотдавна Югоизточна Азия не го изпревари. Съединени американски щати са най-големият търговски сътрудник на Китай на база една страна.
Нарастващ акцент върху сигурността
Ескелунд приказва на брифинг за медиите по отношение на отчета на камарата, направен в съавторство с консултантската компания China Macro Group и анализиращ възходящите политически опасности за европейските предприятия в Китай.

Въпреки целенасочената политическа позиция на Европейски Съюз сега, по-широките дейности на Съединени американски щати и реакцията на Пекин затрудняват активността на европейските предприятия в страната ”, излиза наяве от отчета.

Съединени американски щати се базират на националната сигурност, с цел да стимулират налагането на експортни ограничавания и да блокират достъпа на китайски компании до усъвършенствани полупроводникови технологии. Неотдавнашни законодателни старания пък бяха ориентирани към известното приложение за обществени медии TikTok, като обществената мрежа е на ръба да бъде неразрешена поради съмнения за съгласуваност с китайските служби.

Националната сигурност се употребява като претекст и от самия Китай при налагането на контрамерки против Съединени американски щати. Според Маркус Херман Чен - съосновател и ръководещ шеф на China Macro Group - споменаванията на сигурността са се нараснали доста в последния документ за петгодишно обмисляне на Пекин спрямо предходните. Той акцентира, че всяко огромно китайско министерство, като се изключи това на ветераните, е възприело концепцията за " съгласуване на развиването и сигурността ".
Търговията губи равновесие
Макар и да не са директно под прицела на напрежението сред Съединени американски щати и Китай, европейските компании към този момент усещат въздействието на тези процеси върху себе си. В отчета се цитира неназован водач от сферата на напредналото произвеждане, който споделя, че пазарният дял на неговата компания в Китай се е сринал до нула от 35% в продължение на 10 години.

Китай ни вкара в геополитически капан. Оставаме подвластни от китайските доставки, само че не можем да продаваме на локалния пазар. Инвестираме другаде, с цел да диверсифицираме веригите за доставки, само че на процедура това ще отнеме доста време - може би повече от 10 години ", споделя той.

По думите на неназования изпълнителен шеф, главното предизвикателство е, че механизмите за ценообразуване в Европа са толкоз притиснати, че в случай че през днешния ден се откажем от китайските си сътрудници, ще загубим конкурентноспособност поради това, че не сме в положение да предложим цените, предлагани от китайските играчи. Китай изпраща от ден на ден артикули в Европа посредством контейнеровози, а противоположното придвижване се забавя, подчертава в умозаключение Ескелунд.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР