Според военни експерти България ще бъде една от страните, които

...
Според военни експерти България ще бъде една от страните, които
Коментари Харесай

Според военни експерти България ще бъде една от засегнатите страни при сериозна авария в Запорожката АЕЦ

Според военни специалисти България ще бъде една от страните, които ще бъдат наранени при сериозна повреда в Запорожката атомна електроцентрала в Южна Украйна, съобщи през днешния ден почитан съветски посланик, съобщи ТАСС.

Пред телевизия " Русия-24 " непрекъснатият представител на Русия при интернационалните организации във Виена Михаил Улянов цитира военни специалисти, че при възможна сериозна повреда на тази АЕЦ зоната на радиационно поразяване ще има радиация в 5500-километрова зона, като ще бъдат наранени Донбас, огромна част от Украйна, елементи от Русия, а също Абхазия, Румъния, България и Турция.

Улянов добави, че се чака генералният шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси да изнесе пред Съвета за сигурност към Организация на обединените нации отчет за обстановката към Запорожката АЕЦ. По-рано през днешния ден съветският първи заместител непрекъснат представител при Организация на обединените нации Дмитрий Полянски удостовери, че Съветът за сигурност ще се събере на следващия ден на съвещание по въпроса.

За да има ревизия на МААЕ в Запорожката АЕЦ, украинската войска би трябвало да приключи обстрела против нея и да не основава спънки, съобщи Михаил Улянов. По думите му към този момент украинската страна " не е дала и най-малки учредения да се счита, че Киев приветства такава задача, а по-скоро противоположното ". Улянов окачестви като " следващи неистини " и " примитивна агитация " изказванията на Украйна, че Русия е минирала електроцентралата и при потребност ще я взриви.

Москва и Киев се упрекват взаимно в обстрел на тази най-голяма атомна електроцентрала в Европа.

ТАСС напомни, че на 3 юни Русия и МААЕ са съгласували маршрута и графика на работата на група инспектори в Запорожката АЕЦ под персоналното управление на Гроси. Външното министерство в Москва съобщи след това, че тази ревизия е била осуетена в последния миг от департамента по сигурността към Секретариата на Организация на обединените нации.

Руските сили през вчерашния ден започнаха да конфигурират система за противовъздушна защита в Запорожката АЕЦ, откакто обстрел на окупираната украинска централа провокира паники за нейната сигурност, съобщи ДПА.

" Системите за противовъздушна защита на електроцентралата се укрепват ", съобщи пред съветската държавна телевизия ръководителят на назначената от Москва военна администрация в Запорожка област Евгений Балицки. В момента Запорожската централа работи обикновено, а електропроводите и развалените реакторни блокове са ремонтирани, сподели Балицки.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР