Според вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов междуведомствената комисия

...
Според вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов междуведомствената комисия
Коментари Харесай

Каракачанов: Комисията за общата ни история с Македония не работи


Според вицепремиера и водач на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов междуведомствената комисия за общата ни история с Македония не работи.

Смесената комисия по историческите въпроси зацикли върху живота и делото на Гоце Делчев. Три дни скопската страна отхвърля да признае очевидния, документиран и приет от самия Гоце факт, че войводата е българин по националност, написа в позиция на Каракачанов, изпратена до медиите.

Македонската страна признава, че Делчев е роден в екзархийско обитаемо място – Кукуш, че е бил екзархийски преподавател, само че не помнят чия е Екзархията. Забравят също и скръбното изявление на Гоце от писмото му до Никола Малешевски: „... когато си сме българи и всички страдаме от една обща болест “, се споделя още в писмото.

По думите на Каракачанов е ясно, че през днешния ден в Скопие още има хора, които търсят разделения. Докато България търси съдействие и обща изгода, елитът в Скопие тупа топката и се пробва да ни замазва очите, с цел да си прокара политиката за НАТО и Европейски Съюз.

Поредното безсрамие на скопските политици пролича задоволително ясно в предлагането им в смесената комисия. Според това предложение Делчев е деятел на македонското освободително дело, който бил уважаван и от народа на България. На няколко места се загатва по какъв начин Делчев е знак на Македония, само че редовно се пропуща, да вземем за пример, че Организацията работи и в Одринско и това се загатва единствено пътьом. През цялото време се прокарва разделяне сред „ македонско “ и „ българско “ с внушението, че към оня миг става дума за разнообразни нации, написа още в позицията.

В резултат, предлага се най-много дружно да се празнува 7 октомври – денят, в който костите на Гоце Делчев са предадени от комунистическата власт в София на Скопие. Между другото са упоменати и други вероятни дати, само че без никаква уточненост и без никакво очевидно желание общо да се означават дружно рождението и гибелта на Делчев, да вземем за пример. За мен сходно предложение е откровена насмешка, която в действителност минира процеса на възстановяване на връзките сред двете страни, продължава Каракачанов.

Според него до момента процесът на разведряване със Скопие се дължи най-много на великодушието на София и на ангажираността на интернационалните фактори.

Да, тъжно е да го кажем – тъй като става дума за наши братя по кръв, към които България постоянно е била (и би трябвало да бъде!) великодушна. Но вижда се, че нашето милосърдие в този миг се пояснява като уязвимост. И Скопие се надява работата на общата комисия в действителност да легитимира някаква компилация от измислици, преплетени с научни обстоятелства. Ако това продължи, българската делегация би трябвало да стане от масата с всички вероятни последици за европейската и натовска ингерация на Северна Македония. Вината за това няма да бъде наша ", заключва Каракачанов.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР