Според украинския военен анализатор Роман Свитан наводненията след разрушаването на

...
Според украинския военен анализатор Роман Свитан наводненията след разрушаването на
Коментари Харесай

Украйна: Европа ще открие руски мини по плажовете си

Според украинския боен анализатор Роман Свитан наводненията след разрушаването на язовир „ Каховка “ дават на Русия стратегическо преимущество. В Херсонска област Украйна не може да реализира контранастъпление поради наводненията. Следователно на Русия към този момент няма да ѝ се постанова да охранява интензивно почти 300-километров сектор от над 1000-километровата фронтова линия. В резултат на това съветските военни са изтеглили около 20 000 бойци от Херсон и по този начин са успели да засилят наличието си в яростно оспорваните области Запорожие и Донецк.

Министерството на защитата отслабва упованията за бърз триумф на контраофанзивата

Според украинския заместник-министър на защитата Хана Маляр контраофанзивата в Южна Украйна върви по проект. На някои места обаче украинските войски са в защита, а Русия е в нахлуване. Няма бърза атака с триумфи като във " филм ", сподели Маляр. Руските войски оказват яростна опозиция и минират региони. Въпреки това украинските сили освобождават страната метър по метър, добави тя. Основният удар на офанзивата обаче занапред следва.

Министърът на околната среда предизвестява за съветски мини по европейските плажове

Украйна прави оценка вредите от разрушаването на язовир „ Каховка “ на 1,2 милиарда $. „ Има неща, които в никакъв случай няма да можем да възстановим ", съобщи министърът на околната среда Руслан Стрилец по време на видеоконференция с сътрудниците си от Европейски Съюз. По думите му цели екосистеми са били отнесени в Черно море вследствие на разрушаването на язовира. Засега не става ясно по какъв начин е изчислена сумата. В резултат на наводненията един милион души са останали без питейна вода, сподели Стрилец. Освен това парчета ще бъдат отнесени в други страни. „ Европа ще открие съветски мини по плажовете си ", предизвести той.

Бербок обявява „ атака за възобновяване " на Украйна

Преди началото на интернационалната донорска конференция за възобновяване на Украйна немският външен министър Аналена Бербок обяви „ нова огромна филантропична помощ " от Германия. От тази помощ би трябвало да се възползват „ фамилиите, които са най-силно наранени от разрушенията, наводненията и разселването ".

В средносрочен проект задачата е да се подкрепи финансирането на възобновяване, сподели тя. В дълготраен проект, сподели тя, Украйна ще си възвърне жизнеспособната и просперираща стопанска система посредством самия развой на присъединение към Европейски Съюз. Възстановяването е " колосална задача ", сподели Бербок. Тя прикани за частни вложения: Германското държавно управление поддържа немските компании, които не престават да работят в Украйна, посредством национални капиталови гаранции, написа investor.

Други събития от вечерта в резюме: 

Ръководителят на украинското военно разузнаване Кирил Буданов упреква Русия, че е минирала охладителната система на Запорожската атомна електроцентрала. Буданов не дава никакви доказателства и изказванията му не могат да бъдат тествани по самостоятелен метод.
 
Междувременно украинското министерство на вътрешните работи преброи общо 21 доказани починали вследствие на разрушаването на язовир „ Каховка “. По думите на президента Зеленски във вторник при съветски обстрел е умрял и служащ, оказващ помощ при наводнения.
 
Заради погрешно изчислени разноски по военната помощ за Украйна държавното управление на Съединени американски щати разполага с повече от 6 милиарда $ в допълнение за подкрепяне на Украйна. 
 
Според генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш износът на храни, станал вероятен с помощта на съглашението за зърно сред Русия и Украйна, е намалял с цели три четвърти през май спрямо октомври предходната година.
 
Политикът от немските свободни либерали Александър Граф Ламбсдорф ще стане новият дипломат на Германия в Москва.
Какво ще е значимо през днешния ден:

В Лондон стартира конференцията за възобновяване на Украйна. Във фокуса на двудневната конференция за възобновяване на Украйна, която продължава до четвъртък, е въпросът по какъв начин да се насърчат частните компании да влагат в страната. В нея ще вземат присъединяване и държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и немският министър на развиването Свеня Шулце. Очаква се конференцията да стартира с тирада на украинския президент Володимир Зеленски, излъчена по видеовръзка.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР